Odpadki

Javne zelene površine

Skrbimo za urejenost javnih zelenih površin, med katerimi so park Tivoli, Pot spominov in tovarištva, zelenice ob mestnih vpadnicah in v četrtnih skupnostih ipd. 
V okviru izvajanja gospodarske javne službe urejanja in čiščenja javnih zelenih površin izvajamo košnjo 2.282.000 m2 travnih površin, vzdržujemo 68 mestnih parkov, šest pasjih parkov, 218 otroških igrišč, skrbimo za mestno drevje, urejamo 1.380 m2 cvetličnih gred s sezonskim cvetjem in 6.500 m2 gred s trajnicami ter praznimo 1.740 koškov za odpadke. Od leta 2016 ulične koše na javnih površinah, v parkih itd. nadgrajujemo z opremo za ločeno zbiranje odpadkov (mešani/BIO, papir, embalaža). Imamo 55 uličnih košev za ločeno zbiranje odpadkov na javnih površinah in 35 na zelenih površinah.

Otroško igrišče s toboganom, ravnotežnostno gugalnico in konjičkom v Parku slovenske reformacije v Ljubljani.
Skrbimo za urejenost javnih zelenih površin v Ljubljani. Foto: M. Štefančič

Nad plevel brez herbicidov

V Ljubljani herbicida z aktivno snovjo glifosfat ne uporabljamo več, plevel odstranjujemo z napravo za zatiranje plevela na osnovi bioloških substanc.

Stroj za zatiranje plevela deluje na osnovi vodne pare in aktivne sestavine, imenovane Foamstream. Dizelski agregat vodo v grelniku pod pritiskom segreje na 106°C. Računalniško krmiljenje doda priporočeno dozo aktivne sestavine in mešanico pošlje po cevi do nanašalnega ročaja. Na plano priteče vroča pena, ki se jo nanese na plevel. Pena služi kot fiksator vročine na površino plevela - tako vroča voda učinkuje dlje. Zaradi vročine počijo celične stene v plevelu in proces odmiranja se začne. Po 24 urah je plevel suh. Foamstream je sestavljen iz rastlinskih olj (kokos, palma, ogrščica) in glukoze (krompir, koruza, pšenica) in je biološko razgradljiv.

Zaposleni Voke Snage, ki upravlja s strojem za zatiranje plevela.
Nad plevel brez herbicidov. Foto: T. Vidic Perko

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n