Odpadki

RCERO Ljubljana

Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana) je najsodobnejši objekt za predelavo odpadkov v Evropi in najboljši primer regionalnega sodelovanja v Sloveniji, ki združuje 56 občin. V njegovih objektih in napravah z inovativno in trajnostno tehnologijo obdelujemo odpadke več kot 800 tisoč prebivalcev. 

Ključno poslanstvo regijskega centra je, da iz mešanih odpadkov izločimo kar največ še uporabnih materialov oziroma surovin ter da iz ločeno zbranih bioloških odpadkov pridelamo kompost.

Regijski center sestavljajo razširjeno odlagališče, čistilna naprava za izcedne vode in objekti za predelavo odpadkov. Novo odlagalno polje je v uporabi od 2009, čistilna naprava za izcedne vode obratuje od 2011, gradnja objektov za mehansko-biološko obdelavo odpadkov, ki je bila najzahtevnejši del projekta, pa je bila končana konec leta 2015.

Ključni del regijskega centra so trije objekti, v katerih poteka mehansko-biološka obdelava odpadkov. V teh objektih se obdelujeta dve vrsti odpadkov: ločeno zbrani biološki odpadki in preostanek mešanih komunalnih odpadkov. Sprejeti in razvrščeni so tudi kosovni odpadki.

Zakaj RCERO Ljubljana? 

Predelava odpadkov je potrebna in pomembna za pridobivanje surovin, ki jih z obdelavo iz njih pridobimo, in zmanjšanje količine odloženih odpadkov.

RCERO Ljubljana omogoča: 

 • dolgoročno ureditev problematike ravnanja z odpadki za tretjino Slovenije;
 • najboljši in najsodobnejši sistem predelave odpadkov v Sloveniji;
 • uporabo najmodernejše in trajnostne tehnologije za ravnanje z odpadki v evropskem merilu;
 • primer dobre prakse na področju povezovanja in sodelovanja občin ter povezovalni element ravnanja z odpadki v Sloveniji med občinami ter regijami;
 • zelena delovna mesta.

Objekti in naprave, zgrajeni v okviru RCERO Ljubljana, omogočajo:

 • proizvodnjo zelene električne energije iz obnovljivega vira bioplina;
 • pridobivanje komposta iz bioloških odpadkov, ki je najvišje kakovosti in se uporablja v vrtnarstvu;
 • pridobivanje sekundarnega goriva iz odpadne lahke frakcije mešanih komunalnih odpadkov;
 • proizvodnjo električne in toplotne energije za lastno rabo;
 • da po predelavi na odlagališču konča manj kot 10 odstotkov odpadkov, ki jih ni mogoče ponovno porabiti kot surovine ali energente, pa še ti odloženi odpadki so brez škodljivih vplivov na okolje;
 • udejanjanje krožnega gospodarstva v praksi.

Financiranje in investitorji 

Tortni graf, ki prikazuje financiranje in investitorje v projekt RCERO Ljubljana.

Celotna naložba v projekt RCERO Ljubljana je znašala 155 milijonov evrov. Kohezijski sklad EU je prek operativnega programa »Razvoj okoljske in prometne infrastrukture« za programsko obdobje 2007–2013 prispeval 77,5 milijona evrov (61,02 % sredstev), viri preostalih sredstev pa so državni (13 % sredstev) in občinski (22,91 % sredstev) proračuni ter okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov (3,07 % sredstev).

Čas je za krožno revolucijo

Čas je za krožno revolucijo!

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n