Pitna in odpadna voda

Čistilna naprava Brezovec

Lokacija: Smlednik

Leto izgradnje/obnove: 2023

Zmogljivost: 300 PE

Tehnologija čiščenja:

Linija vode

Komunalna čistilna naprava Brezovec sestoji iz dveh ločenih enot, in sicer iz primarnega usedalnika in aerobne biološke stopnje z naknadnim usedalnikom. Primarni usedalnik preko posebnih pregrad preprečuje plavajočim snovem (trdnim delcem in maščobam), da vstopijo v biološko stopnjo čiščenja. Pred tipsko ČN je nameščen umirjevalni jašek z grobo rešetko, ki zadrži vse večje neraztopljene delce.

Po primarnem usedanju sledi aerobna biološka stopnja čiščenja, kjer pritrjena biomasa odpadni vodi omogoča dober stik z aktivno biomaso, s čimer dosežemo rast biofilma za mikroorganizme in nadaljnje učinkovito čiščenje odpadne vode. Čistilna naprava je zasnovana na način, da obratuje in učinkovito deluje tako pri pod obremenjenosti sistema, kot pri visokih obremenitvah.

MBBR (reaktor s plavajočimi nosilci biomase) je tehnologija čiščenja odpadne vode, pri kateri je aktivno blato pritrjeno na nosilcih biomase. Ti se lahko prosto gibljejo v bazenu. Sledi naknadni usedalnik, kjer se aktivno blato loči od čiščene vode. Prečiščena odpadna voda z vrha bazena odteka v odvodnik.

Linija blata

Po biološki stopnji čiščenja se odpadna voda skupaj z biomaso prelije v naknadni usedalnik, kjer se biomasa usede na dno. Usedlo blato se črpa nazaj v primarni usedalnik, kjer se skupaj ponovno usedeta na dno.

Višek blata se s cisterno počrpa in odpelje v obdelavo na Centralno čistilno napravo Ljubljana.

Na sliki ČN Brezovec s primarnim usedalnikom in aerobnim biološkim bazenom z naknadnim usedalnikom.

Učinki čiščenja na čistilni napravi Brezovec:

LETO PO KPK % PO BPK5 %
2023 97,32 99,15

*ČN Brezovec – Poročilo o prvih meritvah

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n