Odpadki

Urejen hladilnik

Praktični napotki za pravilno shranjevanje živil v hladilniku

 1. Živila shranjujemo v plastičnih, steklenih oz. drugih posodah. Tako bomo preprečili izgubo vlage in okusa ter širjenje vonjav na ostala živila.
 2. Jajca hranimo v originalni embalaži na višjih policah hladilnika, nikakor ne na vratih, ker se zaradi odpiranja vrat temperatura nenehno spreminja.
 3. Tu hranimo mlečne izdelke, narezane mesnine in proizvode z oznako »po odprtju hraniti v hladilniku«.
 4. Živila odmrznemo tako, da ji pustimo čez noč v hladilniku, in sicer na spodnji polici. Nikoli ne odmrzujemo pri sobni temperaturi na kuhinjskem pultu ali v topli vodi.
 5. Ostanke skuhanih jedi ohladimo na sobni temperaturi, šele nato jih spravimo v hladilnik.
 6. Mesne narezke shranjujemo daleč od surovega mesa.
 7. Živila s krajšim rokom uporabe postavimo na sprednji del police, tista z daljšim rokom pa so lahko bolj zadaj.
 8. Surovo meso, perutnino, ribe in morske sadeže hranimo na najnižji polici v hladilniku. To je najhladnejša točka v hladilniku.
 9. Sokove, omake, maslo, marmelado in izdelke, ki potrebujejo manj hlajenja, hranimo na vratih hladilnika. Tu je temperatura najvišja, med 10 in 15 stopinj Celzija.
 10. Živila v zamrzovalniku označimo z nalepko. Zabeležimo vsebino, količino in datum pakiranja.

Hladilnik in zamrzovalnik redno čistimo. Takoj kose nekaj polije, površino pobrišemo. Za dezinfekcijo uporabimo mešanico destilirane vode in kisa.

Je živilo še vedno užitno?

 1. Roki trajanja so le orientacijsko sredstvo. Živila pogosto lahko zdržijo dlje, kot je napisano na embalaži, še posebej pri »najmanj do«.
 2. Posvetujte se s svojimi čuti. Če je jogurt kakšen dan čez rok trajanja, še ne pomeni, da je zanič. Odprite ga in pokusite – če sta vonj in okus takšna kot ponavadi, je povsem užiten.
 3. Je vse, kar je plesnivo, res zanič? Veliko živil, ki jih napade plesen, moramo zavreči, nekatera izmed njih pa lahko tudi »rešimo«. Če obrežete plese na suhi salami, trdem siru ter čvrstem sadju in zelenjavi, bo preostali del še čisto v redu. Pozorni bodite le, da vsakič, ko odrežete plesnivi del, nož očistite.

 

Ilustracija hladilnika z zgoraj navedenimi napotki, kako pravilno shranjevati živila, da v hladilniku zdržijo čim dlje.
Kako shranjevati živila v hladilniku, da bodo zdržala dlje časa? 

 

Datoteke
PDF icon Kako shranjevati živila v hladilniku, da zdržijo čim dlje? [pdf | 556 KB]

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n