Pitna in odpadna voda

Črpališče povratnega in odvečnega blata

Spodnja shema prikazuje, kako se iz konusne poglobitve naknadnih usedalnikov koncentrirana suspenzija aktivnega blata kot povratno blato črpa na začetek prezračevalnih bazenov. Tako zagotavljamo stalno kroženje aktivnega blata v procesu biološkega čiščenja. Ker v procesu neprestano nastajajo novi mikroorganizmi, je potrebno višek aktivnega blata, ki ga imenujemo odvečno blato, odstraniti iz sistema. Nastalo odvečno blato vodimo v nadaljnjo obdelavo.

 Shema biološke stopnje in črpališča.
Shema biološke stopnje in črpališča

Rast mikroorganizmov je odvisna od fizikalno-kemijskih lastnosti odpadne vode. Želeno koncentracijo in starost aktivnega blata v sistemu zagotavljamo s primernim odvajanjem odvečnega blata iz biološke stopnje čiščenja.

Konusna poglobitev v usedalniku.
Konusna poglobitev v usedalniku

Vsi tehnološki podatki o Centralni čistilni napravi Ljubljana so zbrani v rubriki "Tehnološki podatki".

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n