Odpadki

Ponovna uporaba

V Ljubljani na Povšetovi ulici 4 od leta 2013 deluje Center ponovne uporabe (CPU), ki je v teh letih močno razširil svoje aktivnosti. V Centru ponovne uporabe:

  • organizirajo mesečne garažne in skladiščne razprodaje. Dvorišče spremenijo v tematske oddelke z električnimi in elektronskimi izdelki, športno opremo, pohištvom, izdelki za otroke, igračami, oblačili ipd.
  • pripravljajo spletne dražbe izdelkov iz druge roke.
  • enkrat mesečno gostijo Repair Café dogodke. Ljubljana je namreč vključena v svetovno mrežo za spodbujanje popravil, t. i. Repair Café, ki je zasnovan tako, da so vsak zadnji četrtek v mesecu strokovnjaki različnih strok (električar, šivilja, mizar) in prostovoljci na voljo za pomoč pri popravilih ter preobrazbi izdelkov, ki jih obiskovalci prinesejo v popravilo.
  • spodbujajo izmenjavo idej, kako preprečiti, da bi stvari prekmalu pristale v zabojnikih za odpadke.

Odkar CPU deluje, se je število prodanih izdelkov povečalo s povprečno 50 na 190 na dan. Tam je na voljo skoraj vse, kar najdete tudi na bolšjih sejmih in starinarnicah, naprodaj pa so tudi predmeti, ki so jim vešče roke mojstrov in umetnikov spremenile namembnost – na primer omarica za čevlje, ki je bila v prejšnjem življenju igralni avtomat.

Centri ponovne uporabe so eden od pomembnih akterjev pri ponovni uporabi, zmanjševanju nastajanja odpadkov in podaljševanju življenjske dobe predmetov ter prehodu v krožno gospodarstvo. V prihodnjem obdobju bodo aktivnosti usmerjenje v izboljševanje sedanjih programov in nadgrajevanje dejavnosti z novimi vsebinami.

 

S ponovno uporabo, odgovorno potrošnjo in souporabo poskrbimo, da z naravnimi viri ravnamo spoštljivo in hvaležno.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n