Pitna in odpadna voda

Mehansko čiščenje

Pri mehanskem čiščenju iz odpadne vode odstranjujemo neraztopljene snovi s precejanjem vode skozi grablje in sita, z usedanjem snovi na dno ali vzplavanjem na površino. Neraztopljene snovi so lahko organskega izvora (veje, krpe, maščobe, olja, semena oz. sadne koščice, plastika itd.) ali anorganskega izvora (kamenje, pesek, steklovina, koščki kovin itd.). Iz vode izločene snovi se kot nenevaren odpadek odvažajo v nadaljnjo obdelavo.

Večina odpadkov, ki se izloči iz odpadne vode v postopku mehanskega čiščenja, ne sodi v kanalizacijo. Ostanki hrane, kuhinjskih olj in drugi odpadki v gospodinjstvu (cigaretni ogorki, palčke za čiščenje ušes, zobne nitke, higienski vložki, ženske najlon nogavice, tekstilni izdelki, kondomi itd.) se morajo ločeno zbirati doma in odložiti v ustrezen zabojnik za odpadke. Za delovanje čistilne naprave in okolje pa so še nevarnejše snovi, ki jih prebivalci odvržejo v kanalizacijo in so v vodi topne. Ostanki barv, zdravil, fitofarmacevtskih sredstev, biološko nerazgradljivih čistil, odpadnih olj, naftnih derivatov itd. ne sodijo v kanalizacijske odtoke, saj se na čistilni napravi ne razgradijo, zavirajo njeno delovanje in ogrožajo zdravje vodotokov.

Shema mehanskega čiščenja odpadne vode v CČN Ljubljana

Grafičen prikaz mehanskega čiščenja odpadne vode.

V lovilcu kamenja (na shemi označen s številko1) odstranimo večje odpadke in kamenje, ki jih prinese odpadna voda po kanalizaciji. Grobe grablje na vhodnem črpališču ščitijo polžaste črpalke (na shemi označene s številko 2), da vanje ne pridejo predmeti, večji od 8 cm. Črpalke dvignejo odpadno vodo do nivoja, od koder se voda gravitacijsko pretaka do iztoka očiščene vode v Ljubljanico.

Odpadna voda, ki priteče iz vhodnega črpališča, se v koritu porazdeli na tri sisteme finih grabelj (na shemi označene s številko 3). Na njih odstranimo delce, večje od 6 mm. Ograbke operemo in stisnemo v vijačni stiskalnici, da iztisnemo odpadno vodo in tako zmanjšamo volumen odpadka.

Ozračeni lovilec maščob in peskolov (na shemi označen s številko 4) je namenjen odstranjevanju maščob, olja in delcev iz surove odpadne vode, ki so manjši od 6 mm. Objekt je opremljen z mostnimi strgali oziroma posnemali, ki v vsakem bazenu po dnu strgajo pesek v konuse peskolova in na gladini maščobnika posnemajo maščobe v jašek za maščobe. Pesek prečrpamo v ločevalnik peska. Maščobe z vijačnimi črpalkami prečrpamo v objekt za obdelavo blata.

Vsi tehnološki podatki o Centralni čistilni napravi Ljubljana so zbrani v rubriki "Tehnološki podatki".

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n