Pitna in odpadna voda

Priporočilo o ravnanju z interno vodovodno napeljavo po zamenjavi vodomera

 

Tehnično osebje, ki izvaja zamenjavo vodomerov, je usposobljeno za izvedbo del tako, da so tveganja za zdravje uporabnikov zaradi posega v vodomerno mesto minimalna. 

Kljub temu priporočamo, da po prekinitvi oskrbe s pitno vodo pred ponovno uporabo pitne vode za prehrambene namene:

  •  opravite temeljito izpiranje interne vodovodne napeljave in
  •  pred izpiranjem odstranite usmerjevalnike vode na pipah (t.i. perlatorje oz. mrežice).

Izpiranje naj bo na pipi, ki je najbližja vodomernemu mestu, v večstanovanjskih stavbah pa v prvem koraku na pipi, ki je najbližja vodomeru, nato pa v posameznih stanovanjih na pipi, ki je najbližja glavnemu vodu, v sunkih s turbuletnim tokom, toliko časa, da se voda zbristri.

Po potrebi pa se naj izpiranje v enostanovanjskih objektih vrši na vseh ostalih pipah v skladu z navodilom Kako ravnati po prekinitvi oskrbe s pitno vodo?, za večstanovanjske objekte pa priporočamo sledenje vsebinam Priporočila upravnikom večstanovanjskih objektov za ravnanje po prekinitvi oskrbe s pitno vodo

Osebje bo pred pričetkom zamenjave zaprlo ventil za vodomerom, če bo to izvedljivo. Po končani zamenjavi bo tehnično osebje ventil za vodomerovm ponovno odprlo z veliko mero previdnosti. Lastnikom svetujemo, da poskrbite, da v objektu v tem času ne povzročate nikakršne porabe vode. Predvsem ne smete pozabiti, da v tem času ne smete uporabljati vode iz WC kotličkov. Namen tega ukrepa je, da ne prekinete vodnega stolpca v interni vodovodni napeljavi. V enostanovanjski hiši je dogovor lažje doseči kot v večstanovanjskem objektu, predlagamo pa vam, da vendarle poskusite.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n