Odpadki

Obdelava mešanih komunalnih odpadkov

Mešanih komunalni odpadki v RCERO Ljubljana potujejo po zelenih in modrih delih tovarne.

Smetarsko tovorno vozilo na ploščadi pred objektom za mehansko obdelavo odpadkov.
Da tovornjaki odložijo odpadke v sprejemni boks, morajo skozi dvoje vrat, ki delujejo kot vetrolov, le da ne lovijo vetra, temveč neprijetne vonjave. Foto: D. Lotič

Visokotehnološki proces mehanske obdelave odpadkov nam omogoča, da iz mešanih komunalnih odpadkov izločimo kar največ še uporabnih materialov - surovin.

Mehanska obdelava se začne v drobilniku, ki odpadke grobo zmelje. Zdrobljeni odpadki gredo nato v sito, ki loči različne velikosti odpadkov. Iz sita različne frakcije potujejo po transportnih trakovih. Nad trakovi so separatorji, ki izločajo odpadke na podlagi njihovih lastnosti. Separatorji izločijo različne vrste plastike, papir in druge koristne snovi, izločijo aluminij in druge kovine, z magnetom poberejo železo.

Linija transportnih trakov za odpadke v procesu mehanske obdelave odpadkov.
Linija transportnih trakov. Foto: Č. Slavec

Vse izločene snovi gredo v tovarne za recikliranje. Česar se ne da reciklirati, predelamo v gorivo, ki ima podobno kalorično vrednost kot rjavi premog.

Dva zaposlena v nadzorni sobi. Gledata v računalniške zaslone na mizi.
Vsi procesi so usmerjani iz nadzorne sobe, kjer nadzorniki s pomočjo kamer spremljajo procese v celotni tovarni. Foto: D. Lotrič

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n