Odlagališče nenevarnih odpadkov Barje

Delovni čas in lokacija

Odlagališče nenevarnih odpadkov Barje je odprto od ponedeljka do petka med 6. in 20. uro, ob sobotah do 14. ure.

Ljubljansko odlagališče nenevarnih odpadkov Barje leži na južnem obrobju mesta in obratuje že od leta 1964. Sedanje odlagališče, ki leži južno od potoka Curnovec, uporabljamo od leta 1987, ko se je po dobrih dvajsetih letih zapolnila stara deponija ob Cesti dveh cesarjev. Tam so zdaj nedeljski sejem rabljenih avtomobilov, poligon za učenje varne vožnje in igrišče za golf z devetimi luknjami. Na odlagališču pa ne srečate samo smetarskih tovornjakov, nakladalnikov, teptalnikov in ogromnih kotalnih prekucnikov, temveč tam živijo tudi žabe in želve, občasno pa jim družbo delajo tudi zajci, srne, lisice, race in več vrst ptic.

Ob vhodu na odlagališče je postavljena mostna tehtnica, kjer tehtamo prispele količine odpadkov.

Odlagališče Barje sestavljajo:

  • pet odlagalnih polj,
  • elektrarna na odlagališčni plin,
  • okoljska merilna postaja,
  • čistilna naprava za izcedne vode,
  • laboratorij, v katerem merimo osnovne parametre voda, ter
  • zbirni center za zbiranje odpadkov, namenjenih recikliranju,

Enovito IV. oz. V. odlagalno polje je bilo zgrajeno v treh fazah. Prva faza je bila zgrajena leta 2002, naslednje leto pa so bili tam odloženi prvi odpadki. Tretja faza, ki smo jo uredili v okviru nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana), redno obratuje od septembra 2009. Na tem enovitem polju bi neobdelane odpadke lahko odlagali še nekaj let.

36-tonski teptalnik odložene mečka in potlači, da zavzamejo čim manj prostora. Kljub temu je najvišji kup na odlagalnem polju visok 24 metrov.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n