Pitna in odpadna voda

Mala komunalna čistilna naprava (MKČN)

Mala komunalna čistilna naprava (MKČN) je naprava za aerobno čiščenje komunalne odpadne vode z zmogljivostjo čiščenja, manjšo od 2000 PE*. V MKČN se s pomočjo naravnega ali umetnega prezračevanja ustvarja pogoje za aerobno biološko razgradnjo raztopljenega organskega onesnaženja. Očiščena voda se lahko odvaja v okolje z infiltracijo v tla ali neposredno v površinsko vodo. 

Za doseganje okoljevarstvenih ciljev je potrebno MKČN vzdrževati in upravljati, kar pomeni:

  • preverjati tehnično brezhibnost MKČN,
  • pregledovati in prazniti blato iz MKČN,
  • hraniti dokumentacijo o opravljenih delih na MKČN, o ravnanju z blatom ter vseh izrednih dogodkih, ki nastanejo zaradi okvar in morebitne prekinitve delovanja,
  • pridobiti poročila o pregledu za MKČN velikosti do 50 PE oziroma izvajati obratovalni monitoring MKČN, če ima ta zmogljivost, ki je enaka ali večja od 50 PE.

Na podlagi poročila o pregledu ali poročila o prvih meritvah oziroma obratovalnega monitoringa, ki izkazuje ustreznost delovanja MKČN, vam bo znižana okoljska dajatev.

*1 PE je onesnaženje, ki ga dnevno povzroči ena oseba.

Datoteke
PDF icon Poročilo o prvih meritvah za MKČN z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE, z navodili [pdf | 173,8 KB]

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n