Odpadki

Odgovorno potrošništvo

JP VOKA SNAGA d.o.o. podpira trajnosten odnos do stvari, premišljeno nakupovanje in vrednotenje tistega, česar denar ne more kupiti. Zato z vami delimo sedem korakov do zadovoljnega in kritičnega potrošnika.

  1. Pred nakupom si postavite naslednja ključna vprašanja: Ali ta izdelek res potrebujete? Ali ga morate nujno kupiti in imeti? Ali si ga lahko izposodite? Ali ga lahko najamete? Ali ga lahko delite? Ali lahko kupite rabljenega?
  2. Izposodite si! Koliko stvari, ki jih imate doma, koristno in redno uporabljate? Koliko stvari zelo redko uporabljate, poleg tega pa vam zasedajo prostor in nemara celo povzročajo stroške?
  3. Podarite! Premislite, ali za staro orodje, odvečne keramične ploščice in gospodinjski aparat, ki ste ga nadomestili z novim, res ni druge možnosti, kot da jih zavržete. Tisto, česar ne potrebujete, podarite bližnjim ali prijateljem ali jih odpeljite v najbližji center ponovne uporabe.
  4. Izmenjajte! Številni dogodki zamenjav se razširjajo tudi pri nas. Izmenjujete lahko oblačila, igrače, knjige, semena, pridelke, ponesrečena novoletna darila itd.
  5. Kupite rabljeno! Izbirajte stvari, katerih kakovost in oblika sta trajni. Z nakupom iz druge roke lahko dosežete odlično razmerje med ceno in kakovostjo, vsekakor pa rabljeni predmeti omogočajo cenejši nakup in pri njem ni izkoriščanja delovne sile. Obiščite naš Center ponovne uporabe na Povšetovi 4 v Ljubljani.
  6. Upoštevajte pravilo desetih sekund! Preden izdelek odnesete k blagajni, se ustavite za deset sekund in se vprašajte, zakaj kupujete ta izdelek in ali ga res potrebujete. Če ne najdete prepričljivega odgovora, ga vrnite na polico.
  7. Razmišljajte o posledicah nakupa! Ali je bil izdelek narejen v sprejemljivih razmerah? Ali bo življenjska doba izdelka dolga? Ali dobijo delavci, ki so ta izdelek naredili, pravično plačilo? Ali so njihove delovne razmere varne in zdrave?

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n