Odpadki

Navodila za uporabo podzemnih zbiralnic

Podzemne zbiralnice za embalažo, steklo in papir imajo odprtine, zato lahko te vrste odpadkov vanje odlaga kdorkoli. Drugače je s podzemnicami za mešane in bio odpadke – ti dve sta zaprti s pokrovom, odpiranje pa je mogoče le s posebno kartico. Ti dve podzemnici sta namreč namenjeni stanovalcem (gospodinjstvom in pravnim osebam), ki dobijo posebno identifikacijsko kartico za odpiranje, sistem pa število vnosov beleži. Število vnosov mešanih in bio odpadkov je namreč osnova za obračun storitev ravnanja z odpadki.

Kartico brezplačno dobijo vsi prebivalci oz. gospodinjstva (in pravne osebe) okoliških podzemnih zbiralnic, treba pa jo je naročiti. To storite tako, da izpolnite obrazec in nam ga pošljete na e-naslov vokasnaga@vokasnaga.siNa ta e-naslov se obrnite tudi v primeru, če kartico izgubite ali poškodujete. 

Vsak mesec obračunamo dejansko število vnosov preostanka odpadkov in dejansko število vnosov BIO odpadkov, vendar ne manj kot šest vnosov preostanka odpadkov in osem vnosov BIO odpadkov.

Cena enega vnosa preostanka odpadkov je 2,0650 evra, cena enega vnosa BIO odpadkov pa 0,1303 evra.

Mesečni strošek za ravnanje z odpadki za štirinajst minimalnih vnosov (šestkrat preostanek odpadkov in osemkrat BIO odpadki) skupaj z DDV znaša 13,43 evra. Obračunska količina za en vnos komunalnih odpadkov v podzemne zabojnike je 30 litrov, za en vnos bioloških odpadkov pa 10 litrov.

Kako uporabljati kartico za odlaganje bioloških in preostanka gospodinjskih odpadkov?

  1. Kartico prislonite k čitalcu, ki se nahaja poleg pokrova zbiralnice.
  2. Ko čitalec prepozna kartico, se pokrov podzemne zbiralnice avtomatično odpre.
  3. V odprtino spustite vrečko z odpadki in nato ročno zaprite pokrov.
  4. Če imate več vrečk z odpadki, postopek ponovite. Največja prostornina vrečke je 40 litrov.

Prosimo vas, da odpadkov ne odlagate zraven podzemnic in da jih odložite v ustrezne zabojnike. Morebitne težave pri odlaganju ali reklamacije nam čim prej sporočite na brezplačno številko 080 98 82. Preverite tudi obvestila, ki se izpišejo na čitalcu podzemne zbiralnice.

Pregled uporabe podzemnih zbiralnic

Svoje vnose v podzemne zbiralnice pa lahko spremljate s pomočjo spletne aplikacije.

Dodatne informacije in stik z nami

Kartica pripada izključno vašemu gospodinjstvu in vsebuje čip, zato je ne prepogibajte ali luknjajte.
Če kartico izgubite ali poškodujete, pokličite na 080 98 82 ali pišite na vokasnaga@vokasnaga.si.
Za odgovore in pojasnila smo vam na voljo tudi osebno, in sicer vsak torek med 12. in 16. uro na naslovu Vodovodna cesta 90, 1000 Ljubljana.

 

Datoteke
PDF icon Obrazec za izdajo identifikacijske kartice za podzemno zbiralnico odpadkov [pdf | 269,5 KB]

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n