Pitna in odpadna voda

Čistilna naprava Želimlje

Lokacija: Želimlje

Leto izgradnje/obnove: 2000

Zmogljivost: 350 PE

Tehnologija čiščenja:

Tehnologijo čiščenja prikazuje tehnološka shema, ki jo pojasnjujemo v nadaljevanju.

Linija vode

Na čistilni napravi Želimlje poteka primarno in sekundarno – biološko čiščenje s hkratno aerobno stabilizacijo blata. Pri mehanskem čiščenju se večji delci posedejo, odpadna voda pa gravitacijsko odteka v prezračevalni bazen, kjer poteka biološko čiščenje. V naknadnem usedalniku se aktivno blato loči od čiščene odpadne vode. Večji del aktivnega blata se vrača nazaj v prezračevalni bazen, višek pa v primarni usedalnik, ki služi kot zalogovnik odvečnega blata.

Linija blata

Odvečno blato se iz primarnega usedalnika (zalogovnika blata) odpelje v obdelavo na Centralno čistilno napravo Ljubljana.

Odvodnik: Želimeljščica

Na sliki ČN Želimlje, katero sestavljajo naslednji elementi: primarni usedalnik, prezračevalni bazen, naknadni usedalnik, zalogovnik blata ter elektro omara z odštevalnim števcem porabljene električne energije. ČN je delno vkopana v zemljo in prekrita z montažnim prekritjem.

Učinki čiščenja na čistilni napravi Želimlje:

LETO PO KPK % PO BPK5 %
2023 95,42 97,99
2022 93,39 97,83

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n