Pitna in odpadna voda

Kako ravnati po prekinitvi oskrbe s pitno vodo?

Do prekinitve oskrbe s pitno vodo lahko pride zaradi načrtovanih ali interventih posegov v javno ali interno vodovodno napeljavo. Voda je po prekinitvi pogosto obarvana in motna. 

Kako ravnati po prekinitvi oskrbe s pitno vodo?

  • Dokler oskrba s pitno vodo ni ponovno vzpostavljena, naj ostanejo pipe zaprte.
  • Ko je oskrba s pitno vodo ponovno vzpostavljena, je treba hišno vodovodno omrežje dobro sprati.
  • Poskrbite za spiranje vseh pip, najprej v prostorih, kjer je nevarnost za zdravje manjša (npr. v stranišču) in ne v kuhinji, kjer pitno vodo uporabljate pri pripravi hrane.
  • Pred spiranjem odstranite nastavke na pipah (mrežice ali usmerjevalnike vode). Očistite jih ali po potrebi zamenjajte.  
  • Pipo (mešalno armaturo, mešalno baterijo) postavite v skrajni položaj, v katerem teče izključno hladna voda.
  • Pipo spirajte intenzivno s turbulentnim tokom vsaj 15 minut. Turbulentni tok povzročamo z zaporednim hitrim zapiranjem in odpiranjem pipe. 
  • Za kratek čas premaknite pipo (mešalno armaturo, mešalno baterijo) tudi v skrajni položaj, v katerem teče izključno topla voda.
  • Dokler omrežje ne bo izprano, ne uporabljajte pralnih in pomivalnih strojev.

Spiranje interne vodovodne napeljave je v večini primerov zadosten ukrep. Če kljub spiranju ostane dvom v skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode, nas pokličite na telefon 01 58 08 100 (izberite 1, 7).

V primeru upravičenega suma na neskladnost pitne vode bomo po predhodnem dogovoru odvzeli vzorec za mikrobiološko in/ali fizikalno-kemijsko analizo.

Vgradnje naprav za pripravo vode ne priporočamo.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n