Pitna in odpadna voda

Kako ravnati po prekinitvi oskrbe s pitno vodo?

Do prekinitve oskrbe s pitno vodo lahko pride zaradi načrtovanih ali interventih posegov v javno ali interno vodovodno napeljavo. Voda je po prekinitvi pogosto obarvana in motna. 

Če je prekinitev oskrbe s pitno vodo najavljena vnaprej zaradi vzdrževalnih del na javnem vodovodnem sistemu ali vašem priključku ali zaradi zamenjave vodomera, vam priporočamo, da se pred prekinitvijo oskrbe s pitno vodo zapre ventil za vodomerom in da poskrbite, da v objektu ne povzročite nikakršne porabe vode. Predvsem ne smete pozabiti, da v tem času ne smete uporabljati vode iz WC kotličkov. Namen tega ukrepa je, da ne prekinete vodnega stolpca v interni vodovodni napeljavi. Ventil za vodomerom odprite šele, ko se oskrba s pitno vodo ponovno vzpostavi in se razmere na javnem vodovodnem sistemu stabilizirajo. V enostanovanjski hiši je dogovor lažje doseči kot v večstanovanjskem objektu in predlagamo vam, da vendarle poskusite.

Ventil za vodomerom zaprite tudi, če je do prekinitve v interni vodovodni napeljavi že prišlo.

Kako ravnati po prekinitvi oskrbe s pitno vodo?

  • Dokler oskrba s pitno vodo ni ponovno vzpostavljena, naj ostanejo pipe zaprte.
  • Ko je oskrba s pitno vodo ponovno vzpostavljena, je treba interno vodovodno napeljavo dobro sprati.
  • Previdno odprite ventil za vodomerom.
  • V prvem koraku poskrbite za spiranje na pipi, ki je najbližje vodomernemu mestu in kjer je nevarnost za zdravje najmanjša (npr. na vrtni pipi, v kleti), nato nadaljuje s spiranjem na vseh pipah, kot se oddaljujo od vodomera, če je to potrebno.
  • WC kotličkov ne spirajte.
  • Pred spiranjem odstranite nastavke na pipah (mrežice ali usmerjevalnike vode). Očistite jih ali po potrebi zamenjajte.  
  • Pipo (mešalno armaturo, mešalno baterijo) postavite v skrajni položaj, v katerem teče izključno hladna voda.
  • Pipo spirajte intenzivno s turbulentnim tokom vsaj toliko časa, da se voda zbistri. Postopek lahko traja več minut, tudi 15 minut. Turbulentni tok povzročamo z zaporednim hitrim zapiranjem in odpiranjem pipe. 
  • Za kratek čas premaknite pipo (mešalno armaturo, mešalno baterijo) tudi v skrajni položaj, v katerem teče izključno topla voda.
  • Dokler omrežje ne bo izprano, ne uporabljajte pralnih in pomivalnih strojev.

Spiranje interne vodovodne napeljave je v večini primerov zadosten ukrep. Če kljub spiranju ostane dvom v skladnost in zdravstveno ustreznost pitne vode, nas pokličite na telefon 01 58 08 100 (izberite 1, 7).

V primeru upravičenega suma na neskladnost pitne vode bomo po predhodnem dogovoru odvzeli vzorec za mikrobiološko in/ali fizikalno-kemijsko analizo.

Vgradnje naprav za pripravo vode ne priporočamo.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n