Odpadki

Zbirni centri

Zbirni centri so od 15. aprila 2020 naprej ponovno odprti (razen zbirnega centra Povšetova, ki do nadaljnjega ostaja zaprt).

Zbirni centri Medvode, Cerklje na Gorenjskem, Brezovica, Škofljica, Ig in Velike Lašče so odprti po običajnem urniku. 

Zbirni center Brezovica je odprt vsako sredo med 15. in 18. uro ter vsako soboto med 9. in 12. uro. Uporabnik se mora predhodno obvezno naročiti na 01/363 30 20. Več informacij tukaj.

Zbirni center Vodice je odprt vsako sredo med 13. in 16. uro ter ob sobotah med 9. in 12. uro. Več informacij tukaj.

Zbirni center Barje je odprt od ponedeljka do sobote med 6. in 20. uro. Na Barju smo za zeleni odrez, kosovne odpadke, male gospodinjske aparate, kartonsko embalažo in pnevmatike vzpostavili dodaten prostor, zato uporabnike, ki bodo pripeljali tovrstne odpadke prosimo, da spremljajo posebne označevalne table in se že v krožišču pravilno razvrstijo (razvidno iz slike spodaj). Dodatni prostor za zeleni odrez in kosovne odpadke ima drugačen delovni čas, in sicer od ponedeljka do sobote med 10. in 18. uro.

Zaradi preprečevanja širjenja okužbe do nadaljnjega v zbirnih centrih veljajo naslednji ukrepi:

  • vstop največ petih vozil hkrati,
  • samostojno razvrščanje odpadkov,
  • upoštevanje varnostne razdalje (dva metra),
  • upoštevanje vseh splošnih navodil NIJZ.

 Zaradi posebnega režima in omejitve vstopa v zbirni center se lahko zgodi, da boste za oddajanje odpadkov morali čakati dlje časa, zato prosimo, da odpadke ustrezno pripravite in razvrstite že doma ter dosledno upoštevate navodila zaposlenih, da bo odlaganje odpadkov čim lažje in hitrejše. Odpadke, ki lahko počakajo doma (npr. ovitki zgoščenk. oblačila, obutev ...), v zbirni center pripeljite po vzpostavitvi običajnih razmer. Priporočljiva je uporaba lastnih zaščitnih mask in rokavic, s čimer si lahko zagotovite večjo varnost pri odlaganju odpadkov.

Vse občane in občanke tudi pozivamo, naj odpadkov, ki ne spadajo v domače zabojnike, ne puščajo na ulicah, poleg zabojnikov ali v naravi in da so spoštljivi do okolja, drugih občanov in komunalnih delavcev. Izredne razmere terjajo prilagoditev navad nas vseh, pri čemer sta spoštovanje in solidarnost do sočloveka zdaj še toliko pomembnejša, da naše okolje ostane urejeno in varno.

Prometni režim za zeleni odrez in kosovne odpadke - Zbirni center Barje:

Zbirni centri so namenjeni občanom, ki lahko v posebne zabojnike brezplačno oddate več kot trideset vrst odpadkov (nekatere samo do določene količine). V zbirne centre pripeljite vse tiste odpadke, ki ne spadajo v zabojnike za embalažo, papir, steklo in BIO ter preostanek odpadkov. Odpadke v posamezne zabojnike odlagate sami, na pomoč pa vam lahko priskočijo tudi delavci oz. oskrbnik zbirnega centra.

V zbirnih centrih ne sprejemamo odpadkov, ki nastajajo v gospodarskih dejavnostih (proizvodnja, obrt, kmetijstvo). Podjetja in samostojni podjetniki so, skladno z zakonodajo, dolžni skleniti pogodbo z ustreznim pooblaščenim zbiralcem in predelovalcem odpadkov.

V Ljubljani in primestnih občinah deluje devet zbirnih centrov: zbirni center na Barju in začasni zbirni center na Povšetovi ter začasni zbirni centri na Brezovici, v Vodicah, Medvodah, na Igu, Škofljici, v Velikih Laščah in v Cerkljah na Gorenjskem.

Zbirni center Barje in začasni zbirni center na Povšetovi sta namenjena občanom vseh občin, v katerih JP VOKA SNAGA d.o.o. opravlja javno službo, zbirni centri v primestnih občinah pa samo prebivalcem posamezne občine.

Količinske omejitve

V zabojnike v zbirnih centrih lahko brezplačno pripeljete in odložite več vrst odpadkov, a je treba pri tem upoštevati količinske omejitve in frekvenco oddaje. V enem koledarskem letu lahko gradbene odpadke (do 0,5 m3) in salonitne plošče (evropaleta do višine pol metra) v zbirne centre brezplačno pripeljete enkrat, pnevmatike (5 gum), zeleni odrez (do 1,5 m 3), kosovne odpadke in pohištveni les (do 2 m3 ) pa dvakrat.

 

 

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n