Odpadki

Navodila za ravnanje v zbirnem centru

 1. Zbirni centri so namenjeni občanom, ki lahko v posebne zabojnike brezplačno oddate številne vrste odpadkov (nekatere samo do določene količine).
 2. V MOL in v primestnih občinah deluje devet zbirnih centrov: v Ljubljani Zbirni center na Barju in Zbirni center Povšetova, v primestnih občinah pa začasni zbirni centri na Brezovici, v Vodicah, Medvodah, na Igu, Škofljici, v Velikih Laščah in zbirni center v Cerkljah na Gorenjskem.
 3. Zbirna centra Barje in Povšetova sta namenjena občanom vseh občin, v katerih JP VOKA SNAGA d.o.o. izvaja svoje storitve, zbirni centri v primestnih občinah pa samo prebivalcem posamezne občine.
 4. V zbirnih centrih ne sprejemamo odpadkov, ki nastajajo v gospodarskih dejavnostih (proizvodnja, obrt, kmetijstvo). Podjetja in samostojni podjetniki so, skladno z zakonodajo, dolžni skleniti pogodbo z ustreznim pooblaščenim zbiralcem in predelovalcem odpadkov. Izjema je embalaža, ki jo sprejemamo tudi od pravnih oseb.
 5. V zbirnem centru na Povšetovi ne sprejemamo azbestnih in gradbenih odpadkov ter mešanih komunalnih odpadkov.
 6. Občani lahko svoje odpadke pripeljete s katerim koli osebnim ali dostavnim vozilom ali prikolico.
 7. Če pripeljete večjo količino določenih vrst odpadkov (tistih, ki so količinsko omejeni) jih oddate na tehtnici na odlagališču nenevarnih odpadkov Barje in za prevzem presežne količine plačate skladno s cenikom.
 8. Količinske omejitve veljajo za gradbene odpadke in izolacijski gradbeni material (0,5 kubičnega metra), pnevmatike (en komplet in rezerva), kosovne odpadke (3 kubične metre), zeleni odrez (1,5 kubičnega metra), salonitne plošče (evropaleta do višine pol metra) in pohištveni les (2 kubična metra ).
 9. V enem koledarskem letu lahko gradbene odpadke in salonitne plošče v zbirni center pripeljete enkrat, pnevmatike, zeleni odrez, kosovne odpadke in pohištveni les pa dvakrat.
 10. Prosimo vas, da med obiskom zbirnega centra skrbite za svojo varnost in predvsem za varnost svojih otrok.
 11. V Zbirni center Barje lahko brezplačno pripeljete manjše količine azbestnih odpadkov (evropaleta do višine pol metra), pripraviti pa jih je treba skladno z navodili, zapisanimi v Uredbi o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest.
 12. Občane, ki odpadke pripeljete v primestne zbirne centre prosimo, da s seboj prinesete odrezek zadnje plačane položnice.
 13. Če v zbirni center pripeljete ravno okensko steklo, ki še ni ločeno od okvirjev, morate okensko steklo obvezno ločiti, in sicer na posebnem, za to določenem mestu. To storite sami, pri tem pa morate uporabiti zaščitno opremo, ki jo zagotovimo mi.
 14. Odpadke v posamezne zabojnike odlagate občani sami, s pomočjo strokovnih sodelavcev oz. oskrbnika zbirnega centra.
 15. Strokovni sodelavci v zbirnih centrih so usposobljeni za pravilno ravnanje z odpadki in presojo glede morebitnih presežnih količin ter drugih vprašanj. Možnost napake oziroma napačne odločitve pa žal vedno obstaja, zato vsako pritožbo naših uporabnikov obravnavamo z vso skrbnostjo in po potrebi ustrezno ukrepamo.
 16. Skladno z načeli nove evropske direktive o odpadkih, v kateri sta bistvena poudarka na preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, še uporabne izdelke preusmerjamo v proces ponovne uporabe.
 17. Zaradi vaše in naše varnosti ter skladno z navodili prevzemnih družb prevzemamo samo »nerazstavljeno« odpadno električno in elektronsko opremo, naenkrat pa nam lahko predate omejene količine te opreme (npr. največ pet televizorjev ali računalnikov, največ tri klimatske ali hladilne naprave).
 18. V zbirnem centru ne prevzemamo mešanih komunalnih odpadkov/preostanka odpadkov.
 19. Prosimo vas, da oblačila in obutev pred odlaganjem v zabojnik zapakirate v vrečko.
 20. Ob vstopu v zbirni center Barje dobite obrazec s tlorisom zbirnega centra, na katerem strokovni sodelavci označijo zabojnike, kamor odložite pripeljane odpadke.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n