Odpadki

Obdelava bioloških odpadkov

Biološki odpadki v RCERO Ljubljana potujejo po rumenih, oranžnih in rdečih delih tovarne. Biološke odpadke v RCERO Ljubljana razgradimo s podobnimi postopki, kot se dogajajo v naravi, le da je ta proces tu veliko hitrejši in brez prisotnosti zraka. Poleg tega iz biološkega dela mešanih odpadkov in ločeno zbranih bioloških odpadkov nastaja tudi veliko plina za proizvodnjo elektrike in toplote. 

Bioreaktor, velika rdeča betonska zgradba, kjer poteka anaerobna razgradnja bioloških odpadkov. V ozadju rumen balon, plinohram, kjer se zbira izločen bioplin.
Bioreaktor je velika rdeča betonska zgradba, kjer poteka razgradnja oziroma gnitje organskih snovi brez prisotnosti kisika. Foto: D. Lotrič

Bio odpadke najprej presejemo: manjši delci so pripravljeni za pot v bioreaktor (fermentor), večji pa gredo pred tem še v mletje, dodatno sejanje in izločitev morebitnih trdih delcev in kovin. V bioreaktorju poteka razgradnja (gnitje) organskih odpadkov brez prisotnosti kisika – anaerobna fermentacija, pri tem pa nastaja bioplin. Izločen bioplin zbiramo in iz njega pridobivamo elektriko in toploto, ki ju uporabimo pri preostalih procesih. 

Rumen balon je plinohram za zbiranje bioplina, ki nastaja v procesu razgradnje bioodpadkov.
Bioplin zbiramo v velikem rumenem balonu. Foto: D. Lotič

Drugi produkt anaerobne fermentacije je biomasa. Ko se biomaso ožame, prezrači in nekaj časa pusti, da dozori, iz nje nastane kompost. V objektih in napravah RCERO Ljubljana lahko letno predelamo 30 tisoč ton bioloških odpadkov. Ker smo v RCERO Ljubljana uporabili vrhunsko tehnologijo, v procesu obdelave ločeno zbranih bioodpadkov nastaja kompost Rastko, ki je najvišje kakovosti. Kompost je primeren lahko uporabljamo na vrtovih in na njivah.

50-litrska vreča prvovrstnega komposta Rastko na vrtni gredici.
Rastko je kompost prvega kakovostnega razreda, ki ga v RCERO Ljubljana pridelujemo iz ločeno zbranih bioloških odpadkov in zelenega odreza. Foto: P. Bregar

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n