O trdoti vode
Trdoto vode povzročajo kalcijeve in magnezijeve soli v vodi.
Skupna trdota predstavlja vsoto karbonatne in nekarbonatne trdote. Kot karbonatno trdoto označujemo prisotnost kalcijevih in magnezijevih ionov, ki tvorijo hidrogenkarbonate. Nekarbonatno trdoto predstavljajo ioni kalcija in magnezija, ki tvorijo kloride, sulfate in nitrate - soli obeh omenjenih ionov torej, ki so v vodi poleg hidrogenkarbonatov še prisotne.
Trdoto vode izražamo kot vsoto množin kalcijevih in magnezijevih ionov in jo predstavimo kot vsebnost kalcijevega oksida (CaO) ali kalcijevega karbonata (CaCO3).
Trdoto vode izražamo v različnih enotah: nemških (o N, 1o N = 1dH = 10 mg kalcijevega oksida na liter) ali francoskih trdotnih stopnjah (o F, 1o F = 17.8 mg kalcijevega karbonata na liter, 1° N ustreza 1.78 ° F), pa tudi mmol ali mg kalcijevega karbonata na liter. Enota, ki se še vedno najpogosteje uporablja za izražanje trdote vode, je nemška trdotna stopnja (o N, dH). Od leta 2007 se v Nemčiji uporablja spremenjena trdotna lestvica:
o N | o F | mmol/L CaCO3 | mg/L CaCO3 | |
---|---|---|---|---|
Mehka voda | <8,4 | <15 | <1,5 | <150 |
Srednje trda voda | 8,4 - 14 | 15 - 25 | 1,5-2,5 | 150-250 |
Trda voda | >14 | >25 | >2,5 | >250 |
Pitna voda v Ljubljani je trda, kar je običajno za pitno vodo.
Zaradi slabe topnosti kalcijevega in magnezijevega karbonata se soli izločijo in nastanejo usedline. Na površine v kopalnici, grelne površine in na stene cevovodov se nalaga t.im. vodni kamen. Sivkasti madeži na keramičnih ploščicah in na pipah na pogled res niso prijetni, predstavljajo pa malenkostno težavo v primerjavi z resnimi okvarami in motnjami pri delovanju vodovodnih in toplovodnih naprav, ki se pojavijo zaradi oblog vodnega kamna.
V Ljubljani uporabljamo količine pralnih sredstev, ki jih proizvajalec predlaga za trdo do zelo trdo vodo.
Trda voda povečuje porabo pralnih praškov, zato le-ti vsebujejo snovi, ki oborijo kalcijeve in magnezijeve ione. Pri doziranju si pomagamo z napotki na zavoju pralnega praška. Uporabimo najmanjšo količino pralnega praška, ki jo proizvajalec priporoča za določeno območje trdote. S tem prihranimo nekaj denarja, izognemo pa se tudi čezmernemu obremenjevanju okolja.
V posebnih primerih, ko potrebujemo mehkejšo ali popolnoma demineralizirano vodo, uporabljamo posebne naprave za mehčanje. Takšne naprave se uporabljajo predvsem za profesionalne pralne stroje, za aparate za pripravo napitkov in pri instalaciji zahtevnejših klimatskih naprav.
V laboratoriju z ionskim kromatografom določimo koncentracijo kalcijevih in magnezijevih ionov, trdoto pa nato izračunamo.