O družbi

Zgodovina ravnanja z odpadki v Ljubljani

Zametki ravnanja z odpadki pa segajo v čas prve svetovne vojne, ko je tedanji Občinski svet Ljubljane ustanovil podjetje Mestne vožnje. Podjetje je po sedežu na Povšetovi ulici kmalu dobilo domače ime Mestna pristava (znano je bilo tudi kot Mestna priprega), osrednji namen njegove ustanovitve pa je bilo izvajanje prevozov za mestna podjetja po Ljubljani.

Konjska vprega na Mestni pristavi, na Povšetovi ulici (leto 1918).
Konjska vprega na Mestni pristavi, na Povšetovi ulici (leto 1918).

Poleg prevozov, ki so jih do tedaj za visoke cene opravljali zasebniki, so pri Mestni vožnji za podjetja in občinske urade izvajali tudi druga dela, kot so odvoz odpadkov, škropljenje makadamskih cest in pluženje cest. Podjetje se je kmalu lahko pohvalilo z velikim številom konj in vozov, uredili pa so si tudi lastne delavnice - kovaško, kolarsko, sedlarsko in mehanično delavnico.

Smetarsko vozilo - prekucnik (leto 1924).
Smetarsko vozilo - prekucnik (leto 1924).

Razvoj dejavnosti je bil vselej tesno povezan s potrebami mesta. Poleg pobiranja in odlaganja odpadkov so se dejavnosti razširile tudi na čiščenje javnih površin, vzdrževanje javnih stranišč ter v zadnjem času obdelavo odpadkov in upravljanje s krajinskim parkom TRŠh.

Prvo doma izdelano smetarsko vozilo (leto 1963).
Prvo doma izdelano smetarsko vozilo (leto 1963).

Gospodarske in politične razmere v mestu in širše so botrovale spremembam statusa in dejavnosti podjetja. To se je iz Mestnih voženj preimenovalo v TOZD Javna higiena, ki je deloval v okviru Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL), leta 1990 pa se je KPL prelevil v Javno podjetje Snaga, 2019 pa se je podjetje pripojilo Javnemu podjetju VODOVOD-KANALIZACIJA. Prevzemna družba se je preimenovala v JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o. (JP VOKA SNAGA d.o.o.).

Leta 1994 je mesto Ljubljana ustanovilo družbo za upravljanje in gospodarjenje z javnimi podjetji Holding mesta Ljubljana. JP VOKA SNAGA d.o.o. je danes del JAVNEGA HOLDINGA Ljubljana, d.o.o., prek katerega mesto zagotavlja gospodarno in učinkovito izvajanje obveznih gospodarskih javnih služb v prestolnici.

 

O zgodovini ravnanja z odpadki si lahko več preberete v Glasilu Ljubljana, letnik XXIII, ki je izšlo 1. februarja 2018

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n