Aktualno

Pilotni projekt zbiranja oblačil in obutve v Ljubljani

Mestna občina Ljubljana, javno podjetje Voka Snaga in organizacija Humana združile moči pri zbiranju rabljenih oblačil, obutve in hišnega tekstila na območju MOL

Na desetih lokacijah in v zbirnih centrih Barje ter Povšetova smo postavili zabojnike za ločeno zbiranje rabljenih oblačil, obutve in hišnega tekstila.

 

V Sloveniji na področju recikliranja odpadnega in dotrajanega tekstila ter oblačil poteka veliko projektov, narašča tudi število trgovin z rabljenimi oblačili in s hišnim tekstilom. Številnim aktivnostim navkljub pa količine zavrženega tekstila naraščajo – tekstilni odpadki so najhitreje naraščajoča vrsta odpadkov v Evropski uniji, še vedno pa pogosto pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki.

 

S prvim januarjem 2025 bo ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil postalo obvezno v vseh državah članicah Evropske unije, zato v luči napovedanih zakonskih zahtev in zavezanosti Mestne občine Ljubljana h krožnim praksam in zmanjševanju nastajanja odpadkov ter ponovni uporabi (Zero Waste strategija) začenjamo s pilotnim projektom zbiranja oblačil in obutve v MOL.

Projekt smo razvili v sodelovanju z organizacijo Humana, ki je zagotovila ustrezne zabojnike in njihovo redno praznjenje ter nadaljnje primerno ravnanje z zbranimi oblačili, obutvijo in hišnim tekstilom.

 

Zabojnike smo postavili na kar deset lokacij zbiralnic oziroma ekootokov - na Aljaževi, Fabianijevi, Krimski in Postojnski ulici, Jarški in Dunajski cesti, na Livadi, ulici Ob Ljubljanici, v soseskah Murgle in Rožna dolina - ter v oba ljubljanska zbirna centra – na Barju in na Povšetovi ulici.

 

Predvideno je tudi redno spremljanje zbranih količin in sestave zbranega tekstila na posamezni lokaciji.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n