Aktualno

Odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Rast dreves lahko primerjamo s tekom na dolge in kratke proge. Tako, kot smo nekateri rojeni za eksplozivno premagovanje kratkih prog, so spet drugi rojeni za vztrajno premagovanje daljših razdalj.

Če bi se drevesa pomerila v atletskih tekaških disciplinah, bi bukve in hrasti zelo verjetno tekmovali v teku na srednje ter dolge proge. V splošnem zanje velja, da rastejo počasi in odraslo dobo pogosto dosežejo šele v starosti sto let in več. Nasprotno hitro rastoče vrste, kot so vrbe in topoli, dosežejo odraslo dobo že v pičlih nekaj letih, zato bi jih našli na startni črti za merjenje moči v šprintu.

Še nedavno nazaj so naše drevesne vrste tekmovale zgolj ena z drugo. Razvile so zdravo tekmovalnost, v kateri vsaka vrsta zmaga v svoji kategoriji in ne zasenči uspeha druge. V zadnjem času se z prihodom nove konkurence z drugih kontinentov razmere za preboj med najvišje v gozdu zaostrujejo. Konkurenca v športu je vselej dobrodošla, saj prestavlja meje mogočega, vendar v naravi ni vedno tako. A pojavlja se vprašanje zakaj je sploh treba ukrepati in odstranjevati invazivne tujerodne vrste? Invazivne tujerodne vrste so močna konkurenca domorodnim vrstam – tekmujejo za rastni prostor in jih pri tem pogosto izrinejo. Večinoma dobro uspevajo saj nimajo sovražnikov. Poleg same tekme za življenjski prostor pa imajo lahko negativni vpliv na zdravje ljudi, na  gospodarstvo ter biodiverziteto na nekem območji, saj porušijo naravno ravnovesje.

Med vidnejše tujerodne vrste z rekordno hitro rastjo se uvršča pavlovnija (Paulownia tomentosa). V optimalnih pogojih lahko v enem letu zraste štiri metre in pol v višino. Naše avtohtone vrste so le stežka kos takšni konkurenci, zato potrebujejo našo pomoč. Čeprav odstranjevanje konkurentov velja za nešportno, je v boju z invazivnimi tujerodnimi vrstami to pogosto edini način, da zajezimo njihovo širjenje.

Ekipa Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je zato minulo soboto skupaj s člani projektne skupine LIFE ARTEMIS ter prostovoljci na območju parka pomagala pri odstranjevanju invazivne tujerodne drevesne vrste pavlovnije in zelnate trajnice navadne barvilnice (Phytolacca americana). Mlajša drevesa pavlovnije in navadno barvilnico smo izkopali skupaj s korenino, medtem ko smo pri drevesu večjih dimenzij uporabili tehniko obročkanja ter odstranili skorjo na deblu. S tem smo drevesu prekinili kambij – odgovoren za rast drevesa v širino, in zadnjih nekaj branik lesa. Posledično se drevo zaradi poškodbe prevodnih elementov v deblu začne sušiti, vse dokler dokončno ne odmre. Tak način je učinkovitejši od poseka. Pavlovnija se namreč na posek odzove z bujnim odganjanjem novih poganjkov iz panja.  

V času trajanja projekta LIFE ARTEMIS bomo odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ponovili. Ponovitev sobotne akcije načrtujemo v jesenskem času ter v letih 2019 in 2020. Vabimo vas, da se nam pridružite.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n