Aktualno

5. junij, svetovni dan okolja

V Evropi vsako leto proizvedemo 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, a se kmalu se obetajo spremembe. V Sloveniji bodo od 1. januarja 2019 naprej na vseh prodajnih mestih prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke, Evropska komisija pa je napovedala tudi prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Prepoved bo veljala za izdelke, ki imajo na trgu bolj trajnostno in cenovno dostopno alternativo:  plastične vatirane palčke, plastični jedilni pribor, plastične krožnike, slamice, mešalne palčke za pijačo itd.

Kako nadomestiti »nepogrešljive« plastične izdelke?

  • Aluminijasta in plastična folija, plastične vrečke za živila: posodo namesto s folijo pokrijte s krožnikom, sendvič zavijte v kuhinjski prtič in ga shranite v kovinski posodi ali vrečki iz blaga (nekateri za sendviče in prigrizke uporabljajo tudi tekstilne toaletne torbice ali namenske vrečke iz posebnega tekstila, odpornega na maščobo in vlago). Sir ali salamo v hladilniku shranite v plastični ali kovinski posodi. Za shranjevanje živil v hladilniku se zelo dobro obnesejo kozarci za vlaganje, ker jih lahko dobro zaprete. Sadje in zelenjavo, kupljeno v trgovinah in na tržnici, pospravite v vrečko iz blaga ali starih zaves.
  • Slamica: uporabljamo jo nekaj minut, razkraja pa se 500 let. Če ne morete brez, uporabite kovinske.
  • Plastični krožniki, kozarci in pribor: pravo posodje in pribor sta boljša in lepša izbira, če pa ju res ne morete uporabiti, izberite biorazgradljive izdelke (ki jih potem odvržete v rjave zabojnike.

Piknik brez odpadkov

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n