Aktualno

130 let ljubljanskega vodovoda

17. maja 1890 je pitna voda prvič pritekla v 606 od 900 takratnih ljubljanskih hiš, in sicer po 27 kilometrov dolgem vodovodnem omrežju.

Prve kaplje vode, ki so takrat stekle po ljubljanskem vodovodu, so prišle iz štirih vodnjakov v vodarni Kleče. Ta je še vedno srce in duša ljubljanskega vodovoda; vodnjak številka 3 deluje še danes.

Sprva so odločevalci razmišljali, ali naj vodo za vodovod zajemajo iz površinskih voda ali iz podzemnih. Na srečo je mestna politika poslušala stroko, naj izkoristi podzemno vodo. Poleg tega so prvo vodarno odmaknili precej stran od mesta, zato širjenje in posledično urbanizacija mesta nista ogrozila vodnega vira.

A po začetnem letu 1890 se vodovodno omrežje, ki ga je projektiral Oskar Smreker, ni širilo hitro. Mesto je vodovodne cevi polagalo le tja, kjer je bila gostota poselitve takšna, da se je to izplačalo. Čeprav si danes ne moremo predstavljati, da bi se kdo otepal vodovoda, pa so bili Ljubljančani sprva zadržani do te novosti. Prej so vodo iz vodnjakov in studencev jemali zastonj, s prihodom vodovoda pa so jo morali plačevati. Poleg tega si mnogi niso mogli predstavljati, ali bo v javnem vodovodnem sistemu dovolj vode za vse in kakšna bo.

Tehnični načrt vodnjaka iz leta 1890.
Načrt vodnjaka iz leta 1890.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n