Male komunalne čistilne naprave (MKČN)

MKČN je naprava za aerobno čiščenje komunalne odpadne vode z zmogljivostjo čiščenja, manjšo od 2000 PE*. V MKČN se s pomočjo naravnega ali umetnega prezračevanja ustvarja pogoje za aerobno biološko razgradnjo raztopljenega organskega onesnaženja. Očiščena voda se lahko odvaja v okolje z infiltracijo v tla ali neposredno v površinsko vodo. 

Za doseganje okoljevarstvenih ciljev je potrebno MKČN vzdrževati in upravljati, kar pomeni:

  • preverjati tehnično brezhibnost MKČN,
  • pregledovati in naročati odvoz odvečnega blata po navodilih proizvajalca oziroma najmanj vsake tri leta,
  • hraniti dokumentacijo o opravljenih delih na MKČN, o ravnanju z blatom ter vseh izrednih dogodkih, ki nastanejo zaradi okvar in morebitne prekinitve delovanja,
  • pridobiti oceno obratovanja za MKČN velikosti do 50 PE oz. izvajati obratovalni monitoring MKČN, če ima ta zmogljivost enako ali večjo od 50 PE.

Uporabniki MKČN lahko posredujete vlogo za znižanje okoljske dajatve.

*1 PE je onesnaženje, ki ga dnevno povzroči ena oseba.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n