Aktualno

Zbiranje nevarnih odpadkov

Nevarni odpadki so tisti odpadki, ki jih ne smemo odlagati v klasične zabojnike ali zlivati v odtok. Snaga nevarne odpadke zbira:

  • v Zbirnem centru na Barju;
  • v Začasnem zbirnem centru na Povšetovi;
  • v Začasnih zbirnih centrih na Brezovici, v Medvodah, Vodicah in Velikih Laščah ter
  • zbirnem centru v Cerkljah na Gorenjskem;
  • v premični zbiralnici, ki je v jesenskem terminu med 16. avgustom in  24. novembrom po vnaprej določenem urniku na različnih lokacijah v MOL in devetih primestnih občinah. Urnik zbiranja si lahko ogledate tudi tu: http://www.mojiodpadki.si/urniki/nevarni-odpadki.

 

Kateri odpadki so nevarni in zakaj?

Nevarni odpadki imajo eno ali več nevarnih lastnosti (npr. eksplozivnost, vnetljivost, strupenost, jedkost, dražljivost, rakotvornost, nevarnost za okolje ipd.), zato lahko z nepremišljenim odlaganjem nevarnih odpadkov povzročimo hudo škodo – zastrupimo okolje in ogrozimo lastno zdravje ter zdravje drugih. Baterije, embalaže čistil in barv ter pesticidi lahko močno onesnažijo podtalnico, vir naše pitne vode. Nevarnih gospodinjskih odpadkov zato nikoli ne odlagajte skupaj z drugimi gospodinjskimi odpadki, pač pa jih odnesite oziroma odpeljite v zbirni center. Med nevarne odpadke med drugim sodijo tudi odsluženi akumulatorji, barve in topila, razne kemikalije, olja in masti, pralna ter kozmetična sredstva, ki vsebujejo nevarne snovi, zdravila, neonske cevi ipd.

Nevarne odpadke morajo vedno prevzeti posebej usposobljeni delavci, ki poskrbijo za pravilno ravnanje s temi odpadki, nekatere odpadke pa potem tudi predelajo v sekundarno gorivo za cementarne (olja in razredčila), nekatere sežgejo (zdravila, sredstva za zaščito rastlin), kisline nevtralizirajo, baterije pa predelajo. Ali je odpadek nevaren ali ne, se lahko prepričamo tudi s pomočjo simbolov za nevarne snovi in njihovo embalažo, s katerimi so opremljeni proizvodi.

Pomembno je, da nevarne odpadke (npr. topila, barvila, pesticide …) hranite in v zbirni center prinesete v prvotni embalaži, ki je dobro zaprta. Za dodatne informacije glede zbiranja in odlaganja nevarnih odpadkov lahko povprašate zaposlene v zbirnem centru ali pokličete oz. pišete v Snagin center za pomoč in podporo uporabnikom (t: 01 477 96 00, e: snagalj@snaga.si), kjer bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n