Aktualno

Opozorilne nalepke na zabojnikih in podzemnih zbiralnicah

V Mestni občini Ljubljana že daljše obdobje opažamo nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov na ekootokih, ob podzemnih zbiralnicah in ob zabojnikih na zbirnih mestih.

Poleg zabojnikov se nabirajo odpadki, ki spadajo v zbirni center oziroma je zanje treba naročiti kosovni odvoz; plastična embalaža, papir in karton so namesto v zabojnik pogosto odloženi poleg njega, kopičijo se vreče z odpadki, ki v zabojnike na ekootokih in v podzemne zbiralnice ne spadajo. Takšno ravnanje, torej odlaganje odpadkov poleg zabojnikov, je z občinsko zakonodajo (Odlok o zbiranju komunalnih odpadkov v Mestni občini Ljubljana) prepovedano. 

Za nadzor in ukrepanje oziroma sankcioniranje je pristojen Inšpektorat MU MOL, ki ga o nepravilnostih lahko obveščajo tudi meščanke in meščani.

H kopičenju odpadkov poleg zabojnikov pripomorejo tudi pravne osebe (lokali, restavracije, trgovine), ki »prispevajo« tudi nekomunalno embalažo. V zvezi s tem poudarjamo, da so pravne osebe dolžne s posebno pogodbo in na poseben način urediti prevzem in odvoz ločeno zbrane odpadne embalaže (plastične, kartonske, papirnate, steklene), ki nastaja pri opravljanju proizvodne, trgovinske in storitvene dejavnosti.

Zavedamo se, da se meščanke in meščani v teh časih soočajo s številnimi stiskami in težavami, tudi razumemo, da v luči razmer, v katerih smo se znašli, ustrezno ravnanje z odpadki za marsikoga ni več (tako) pomembno. A vendar je ustrezen odnos do lastnih odpadkov znak spoštovanja vseh, s katerimi sobivamo, in naš prispevek k skupnemu dobremu, za katerega smo odgovorni vsi. Smetenje in odlaganje odpadkov tja, kamor ne spadajo, vpliva na kakovost življenja vseh nas – prebivalcev in obiskovalcev Ljubljane, hkrati pa takšno vedenje lahko škoduje tudi živalim in rastlinam.

Čeprav naš način komuniciranja z uporabniki temelji na prijaznem, včasih tudi humornem spodbujanju k boljšemu, odgovornejšemu vedenju in apeliranju k skrbi za skupno dobro, opažamo, da tovrstni pristop (več) ne obrodi sadov, zato smo pripravili obvestila/nalepke, ki uporabnike opozarjajo na obveznosti, prepovedi in predvidene globe. Včeraj smo jih začeli nameščati na podzemne zbiralnice v središču mesta, z opozorili pa bomo opremili tudi zabojnike na ekootokih.

Podzemne zbiralnice na Bregu z obvestilom o prepovedi odlaganja odpadkov poleg zabojnikov.
Prepoved odlaganja odpadkov poleg zabojnikov.
Podzemna zbiralnica z obvestilom, da je za nadzor in sankcioniranje nepravilnih ravnanj pristojen Inšpektorat MU MOL.
Za nadzor in ukrepanje oziroma sankcioniranje je pristojen Inšpektorat MU MOL, ki ga o nepravilnostih lahko obveščajo tudi meščanke in meščani.

 

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n