Aktualno

Obvestilo upravnikom objektov vzgojno-izobraževalnih ustanov pred šolskim letom 2019/2020

Spoštovani,

v času šolskih počitnic in dopustov se poraba pitne vode v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (vrtci, šole, dijaški domovi, fakultete itd.) zmanjša ali v celoti prekine. Posledica je zastajanje vode v interni vodovodni napeljavi, s čimer se njena temperatura zviša, to pa poveča tveganje za mikrobiološko neskladnost pitne vode.

Upravnikom objektov zato priporočamo, da pred začetkom novega šolskega leta poskrbijo za spiranje interne vodovodne napeljave in s tem pripomorejo k  varovanju zdravja uporabnikov.

Pred spiranjem odstranite nastavke na pipah (mrežice ali usmerjevalnike vode). Očistite jih in po potrebi zamenjajte.

Vodovodno napeljavo intenzivno spirajte na vseh pipah. Pipo spirajte s turbulentnim tokom vsaj 15 minut. Turbulentni tok povzročite z zaporednim hitrim zapiranjem in odpiranjem pipe.   

Poskrbite tudi za intenzivno izpiranje internega hidrantnega omrežja, če je neposredno vezano na interno vodovodno napeljavo.

Za stalno varovanje zdravja uporabnikov je pomembno tudi redno vzdrževanje interne vodovodne napeljave. To vključuje naslednje ukrepe:

  • pred prvo dnevno uporabo naj voda na vsaki pipi teče vsaj dve minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode ustali;
  • vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice in druge nastavke. Nastavke očistite z vodo in odstranite vodni kamen;
  • kjer voda v interni vodovodni napeljavi zastaja, poskrbite za tedensko izpiranje do stabilizacije temperature vode;
  • evidentirajte vse slepe rokave in jih odstranite, do njihove odstranitve pa enkrat na teden iz njih spirajte vodo;
  • če so v interno napeljavo vgrajene naprave za pripravo vode, filtri, mehčalci itd., jih skladno z navodili proizvajalca redno vzdržujte, saj lahko postanejo ugodno mesto za razmnoževanje mikroorganizmov.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za vzdrževanje interne vodovodne napeljave najdete tukaj.

Želimo vam uspešen in varen začetek novega šolskega leta.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n