Aktualno

Na Rožniku uporabniki dnevno natočite tudi 350 litrov vode

V pomladnih in poletnih mesecih se lahko meščanke in meščani z naravno pitno vodo iz ljubljanskega vodovodnega sistema brezplačno odžejate in osvežite na več kot 35 ljubljanskih pitnikih. Pitniki so ob priljubljeni rekreacijski poti PST in v središču mesta, za pitje vode iz pipe pa so na voljo, ko ni nevarnosti zmrzali.

Med uporabniki najbolj priljubljen pitnik je na Rožniku, na katerem obiskovalcu iztočite tudi do 350 litrov vode, sledijo mu pitniki na zelenem obroču mesta, priljubljenih rekreacijskih točkah Golovec, Mostec in PST, kjer uporabniki natočite med 100 in 150 litri vode na dan.

Poraba vode najvišja julija in avgusta

Najmanjšo porabo beležijo pitniki pri Križankah, na Gornjem trgu, Čopovi ulici in Slovenski cesti, kjer se poraba giblje okoli 30 litrov na dan.  Poraba vode je najvišja v poletnih mesecih, julija in avgusta, seveda pa je močno povezana tudi s temperaturami ozračja in številom sončnih dni. Če nastopi poletje z več  deževnimi obdobji, je porabe manj, saj je na prostem tudi manjše število ljudi, obiskovalcev in rekreativcev.

Foto: Nik Rovan
Redno vzdrževanje

Pred pričetkom obratovanja sodelavci JP Vodovod-Kanalizacija preverimo, če so pitniki tehnično brezhibni, in če pitna voda na izlivu ustreza določbam zakonodaje. V času delovanja pitnike redno čistimo in vzdržujemo, vsak pitnik sodelavci obiščejo vsak drugi dan. Poleg rednega vzdrževanja sodelavci izvajajo tudi tedensko, obsežnejše vzdrževanje, po potrebi pa tudi intervencijsko vzdrževanje. 

Pitna voda iz pitnikov je redno nadzorovana, in če bi bilo z vodo kaj narobe, bi pitnik iz obratovanja izključili.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n