Aktualno

Mednarodni dan gozdov 2018: Gozdovi za trajnostna mesta

21. marca vsako leto na pobudo generalne skupščine Združenih narodov obeležujemo mednarodni dan gozdov. Ob letošnjem mednarodnem dnevu gozdov se poudarja mnogovrstnost funkcij gozdov in dreves, še posebno pa njihova ključna vloga pri trajnostnem razvoju mest – to je tudi letošnje osrednje sporočilo tega posebnega dne.

Mestni in primestni gozdovi ter mestno drevje prebivalcem prinašajo številne pozitivne učinke, saj med drugim varujejo vodne vire,  shranjujejo zaloge ogljika, ki pomaga blažiti učinke podnebnih sprememb, in pomagajo ohranjati ter povečevati biotsko pestrost mest.  Drevesa so tudi naravna klimatska naprava: uravnavajo temperaturo in vlažnost zraka v mestu, zadržujejo prašne delce, hrup veter ter sončno sevanje in čistijo zrak. 

V Ljubljani je evidentiranih okoli 65.000 dreves, od tega je več kot tretjina dreves zasajenih na prometnih površinah, kot so javne ceste in poti ter parkirišča. Za ljubljansko mestno drevje in parkovne gozdove strokovno skrbi posebna Snagina ekipa, v kateri je tudi certificiran arborist.

Snaga od februarja upravlja tudi krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, največji delež površin v parku pa pokriva gozd. Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je najbolj obiskan krajinski park v Sloveniji, saj ima skoraj dva milijona obiskovalcev letno oziroma v povprečju več kot pet tisoč obiskovalcev na dan, ljudje pa v njem tudi živijo, delajo in se izobražujejo. Park kompleksno povezuje različne naravne enote v celoto in predstavlja mozaični preplet mnogih ohranjenih ekosistemov, katerih sestavni deli so redke ter ogrožene rastlinske in živalske vrste.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n