Aktualno
Ob svetovnem dnevu hrane opozarjamo na zavržena živila
17. 10. 2014
Povprečni Slovenec zavrže 82 kilogramov hrane na leto.
To pomeni, da zavržemo tretjino vse kupljene oziroma pripravljene hrane in na tak način vržemo stran 200 do 250 evrov letno.
In kaj zavržemo? Različne ankete kažejo, da Slovenci zavržemo največ kruha, sadja in zelenjave.
V zabojnikih za odpadke hrana najpogosteje konča zato, ker:
-
naenkrat kupimo preveč hitro pokvarljivih živil (npr. sadja in zelenjave);
-
kupujemo prevelike količine hrane, še posebej v okviru posebnih ponudb;
-
na mnoga živila pozabimo in jih čez čas neužitna najdemo v hladilniku, zamrzovalni omari …;
-
pripravljamo prevelike količine hrane.
Konkretne napotke za bolj ekonomično ravnanje s hrano najdete na www.snaga.si/zavrzena-hrana.