Zakaj solimo ceste?
05. 02. 2015
Utrjene površine pozimi solimo, da niso poledenele. Ceste in pločniki so mokri, a trenje avtomobilskih koles na mokri cesti je večje, kot na poledeneli, naš korak na pločniku pa bolj varen.
Za vodne raztopine kuhinjske soli je značilno, da zmrznejo pri nižji temperaturi kot čista voda in ostanejo tekoče tudi do –21 stopinj Celzija.
Zmes snega ali ledu s soljo se spreminja v raztopino, ki ima temperaturo pod njenim zmrziščem in je zato v tekočem stanju tudi pri temperaturah, ki so pod zmrziščem vode.
A pretirano soljenje utrjenih površin škodljivo vpliva na okolje, tudi na vodne vire.
Zato ne zahtevajmo pretiranega soljenja cest in se na pot odpravimo prej kot ponavadi.
Soljenje cest in pločnikov naredi našo pot varnejšo, a pretirana uporaba soli ni prijazna do vodnih virov.