Aktualno

Pregledamo 95, očistimo pa 200 km kanalizacijskega omrežja

Pod ljubljanskimi ulicami in cestami ter v primestnih občinah se razprostira več kot 1.100 kilometrov kanalizacijskega sistema, cevi po katerih poteka odvajanje odpadne vode bi lahko položili vse do Berlina.
Na ljubljanskem kanalizacijskem omrežju, za katerega skrbi 63 od 118 sodelavcev Sektorja Kanalizacija JP Vodovod-Kanalizacija, je več kot 28.500 priključkov in 37.000 revizijskih jaškov, katerih povprečna globina sega od 2 do 3 metre, najgloblji jaški pa segajo tudi 10 metrov globoko.

Foto: Nebojša Matijevič

Sodelavci vsako leto pregledamo približno 95 kilometrov kanalizacijskega omrežja. Za pregled omrežja uporabljamo tri kamere, s katerimi lahko pregledamo javno in hišno kanalizacijo od premera 5 do 200 cm, večje kanale do premera 240 cm pa pregledujemo peš. V kolikor je vidljivost v omrežju dobra, sodelavci kanalizacijo do premera 20 cm pregledujemo s kamerami, ki so pritrjene na podvozje, preko kabla pa povezane z opremo za upravljanje kamere in zajema podatkov, ki naredi videoposnetek in opis stanja posameznega dela kanalizacijskega omrežja. Kanalizacijo večjih premerov, od 180 cm do 240 cm, pa sodelavci JP Vodovod-Kanalizacija pregledujemo peš, pri čemer si, kjer je to mogoče, pomagamo s prenosno kamero, ki jo nosimo po kanalu in na tak način dokumentiramo stanje kanalizacije.

Foto: Nebojša Matijevič

Za čiščenje kanalizacijskega omrežja manjših profilov sodelavci uporabljamo visokotlačne čistilce, ki s pomočjo spiranja kanala z visokim pritiskom in vodo, očistijo večino usedlin in oblog, ki se naberejo na omrežju. Mešanico usedlin in vode prečrpamo v cisterno in odpeljemo na Centralno Čistilno napravo v Zalog, kjer v odcejalni jami ločimo vodo in odpadke iz omrežja. Odpadno vodo nato očistimo na čistilni napravi in očiščeno vrnemo nazaj v naravo, odpadke pa odložimo na deponiji. Na leto v povprečju očistimo 200 kilometrov omrežja, pri tem pa povprečno odstranimo 380 ton usedlin letno. Čiščenje kanalizacijskih cevi izvajamo s sedmimi stroji za čiščenje, ki poleg čiščenja javne kanalizacije izvajajo tudi čiščenje hišnih priključkov. Kanalizacijske cevi večjih profilov pa sodelavci čistimo ročno. Pri svojem delu uporabljamo lopate in vozičke, na katere naložimo odpadke, ki jih s pomočjo škripcev preko jaškov potegnemo na površje od tam pa odpeljemo na deponijo. Na ta način na leto očistimo od enega do pet kilometrov. 

Foto: Nebojša Matijevič


 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n