Aktualno

Pravilno zbiranje bioodpadkov

Obveznost vseh občanov je pravilno ločevanje odpadkov. Pomembno je, da bioloških odpadkov v rjavi zabojnik ne odlagate v plastičnih vrečkah in da vanj ne zlivate odpadnega jedilnega olja. Kadar ne veste, kam odpadek spada, si pomagajte z abecednikom odpadkov na www.mojiodpadki.si.

Pravilno zbiranje

Poleti je bioloških odpadkov praviloma več kot ponavadi. Biološke odpadke zbirajte v papirnatih ali drugih biorazgradljivih vrečkah, ki pod vplivom vlage, toplote in svetlobe razpadejo. To je osnovni higienski ukrep, ki ohranja vaš zabojnik razmeroma čist, hkrati pa s tem preprečite neprijeten vonj, ki je v poletnih mesecih, zaradi hitrejšega razkrajanja bioloških odpadkov, lahko bolj izrazit. Neprijetne vonjave lahko omilite tudi tako, da na dno BIO zabojnika položite karton in tako preprečite, da bi se na dnu nabirala umazanija ter da zabojnik postavite v senco, če je to seveda mogoče. Naj vas še spomnimo, da v rjave zabojnike odlagamo tudi papirnate robčke, prtičke in brisačke.

Kaj sodi v zabojnik za biološke odpadke?

V rjave zabojnike odlagajte zelenjavne in sadne odpadke vseh vrst, jajčne lupine, kavno usedlino in čajne vrečke, pokvarjene prehrambene izdelke, papirnate robčke in brisače, papirnate vrečke, vejevje, trava in listje, rože in plevel, stelja malih rastlinojedih živali ipd.

Česa ne odlagajte v rjavi zabojnik?

V zabojnik za biološke odpadke ne sodijo cigaretni ogorki, plenice in higienski vložki, iztrebki domačih živali – odložite jih v zabojnik za preostanek odpadkov –, in nevarni odpadki (npr. odpadno jedilno olje, zdravila, barve, topila), ki jih zbiramo v zbirnih centrih ter s premično zbiralnico.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n