Odpadki

Posebni odpadki

Posebni odpadki so tisti, za katere veljajo posebna pravila ravnanja ravnanja z njimi. Skladno z najboljšo evropsko prakso tudi Slovenija v svojem pravnem redu predpisuje ločeno zbiranje in predelavo določenih vrst odpadkov. Za zbiranje in nadaljnje ravnanje s temi odpadki država podeljuje posebne koncesije in licence; pooblaščeni izvajalci so navedeni na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje.

Gradbeni odpadki

Manjše količine gradbenih odpadkov (opeka, beton, keramika) in stavbnega pohištva (okna, vrata) lahko uporabniki storitev pripeljete v Zbirni center Barje, za večje količine pa morate skleniti pogodbo s podjetjem, pooblaščenim za ravnanje s to vrsto odpadkov.

Izrabljene avtomobilske gume

Avtomobilske gume je treba zbirati ločeno - v Sloveniji za učinkovit sistem ravnanja z izrabljenimi gumami skrbi družba Slopak, ki zbrane pnevmatike usmerja v predelavo. Izrabljene pnevmatike lahko brezplačno oddamo pri vulkanizerjih ali v Zbirnem centru Barje (oddate lahko en komplet in rezervo) ter pri dveh zbiralcih izrabljenih gum – to sta podjetje GET inženiring iz Kresnic in podjetje Smetra iz Slovenske Bistrice.

Avtomobili

Izrabljeno motorno vozilo je lastnik dolžan dostaviti do prevzemnega mesta ali v center za obdelavo izrabljenih motornih vozil, kjer z osebnim dokumentom in prometnim dovoljenjem izkaže lastništvo in prejme potrdilo o razgradnji, pri čemer nima nobenih stroškov. S tem potrdilom lahko vozilo odjavi iz prometa. Prevzemniki izrabljenih vozil, ki so prebivalcem MOL najbližje, so podjetje Interservice na Leskoškovi c. 11 v Ljubljani, podjetje Špan na Brezovici pri Ljubljani, podjetje Avtotransporti Kastelec v Grosupljem in podjetje Avtotrade na Vrhniki.

Azbestni odpadki

Med izdelke, ki vsebujejo azbest, spadajo salonitne plošče, azbestno-cementna kritina, azbest-cementne vodovodne cevi za vodovodna omrežja, toplotna izolacija na ogrevalnih kotlih, izolacija na jeklenih gradbenih okvirjih, ventilacijske cevi …

Zbirni center Barje lahko občani brezplačno pripeljejo manjše količine azbestnih odpadkov (evropaleta do višine pol metra), pripraviti pa jih je treba skladno z navodili, zapisanimi v Uredbi o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest. Navodila pravijo, da morajo biti trdno vezani azbestni odpadki pred odstranjevanjem pakirani v zaprtih vrečah ali oviti s folijo, tako da se prepreči sproščanje azbestnih vlaken v okolje med prevozom ter pri nakladanju in razkladanju. Za pakiranje ali ovijanje trdno vezanih azbestnih odpadkov je treba uporabljati vreče iz tkanin iz umetne snovi ali polietilensko folijo debeline najmanj 0,4 mm ali raztegljivo folijo v toliko slojih, da je zagotovljena debelina najmanj 0,6 mm. 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n