Odpadki

Seznam izdelkov, ki jih toči Bert v Centru ponovne uporabe na Povšetovi ulici

V Bertu v Centru ponovne uporabe na Povšetovi ulici 4 so kupcem na voljo izdelki, ki so narejeni po trajnostnih merilih in niso testirani na živalih, so kakovostni in naprodaj po konkurenčnih cenah.

V svojo (povratno) embalažo pri Bertu, ki je odprt od torka do sobote med 9. in 17. uro, lahko natočite deset vrst izdelkov: biočistila, šampone, dve vrsti kisa in olja. Več o posameznem izdelku si lahko preberete v zavihkih spodaj oziroma tu.

Naravni alkoholni kis

Naravno fermentiran alkoholni kis je pridelan po naravnem biotehnološkem postopku iz razredčenega alkohola. Primeren je za vlaganje in kisanje zelenjave. Slovenski izdelek. Navodila za uporabo: Za vlaganje pomešajte 1/3 alkoholnega kisa z 2/3 vode. Uporabljate ga lahko tudi kot čistilo, saj uničuje mikrobe in učinkovito odstranjuje madeže.

Sestavine: alkoholni kis – rafinirani etanol rastlinskega izvora.

Rok uporabe je neomejen. Kis hranite v temnem in hladnem prostoru.

Proizvajalec: Eta Kamnik d. o. o., Kajuhova pot 4, 1241 Kamnik, Slovenija

Cena: 1,3 €/l

Biodetergent za ročno pomivanje posode

Biodetergent za ročno pomivanje posode učinkovito raztaplja maščobo in odstranjuje trdovratne madeže. Vsebuje rastlinski glicerin iz kokosovega olja in je brez fosfatov, parabenov in sintetičnih dišav. Izdelek je biorazgradljiv, dermatološko testiran in ustreza merilom za uvrstitev med veganske proizvode.

Navodila za uporabo: Nekaj kapljic detergenta kanite na gobico, s toplo vodo očistite umazano posodo in jo nato splaknite pod tekočo vodo. Glede na stopnjo umazanosti uporabite 15–30 ml detergenta na 10 litrov vode.

Sestavine: < 5% neionske površinsko aktivne snovi, parfumi (Citral, Limonene) konzervansi (Sodium benzoate, Potassium sorbate) Rok uporabe je neomejen.

Proizvajalec: Nivel S.R.L, Via Romana 615, 55100 Lucca, Italija

Dobavitelj: Ekovek, Blanka Trtnik s. p., Miklavčeva ulica 18, 1000 Ljubljana, Slovenija

Cena: 4,2 €/l

Biodetergent za pranje perila (sivka)

Naravni detergent z vonjem sivke za pranje tkanin iz bombaža, lana in umetnih vlaken.Detergent ustreza merilom za uvrstitev med veganske proizvode. Ne vsebuje dodatnih barvil, fosfatov, umetnih konzervansov in je biorazgradljiv. Primeren je za pranje na temperaturi do 60°C. Slovenski izdelek.

Navodila za uporabo: Za eno pranje zadošča od 80 do 100 ml detergenta. Liter detergenta zadošča za 12 pranj.

Sestavine: < 5 % naravnega mila (olivno*, palmovo* in kokosovo olje*), eterično olje sivke*, soda bikarbona, linalool**, limonene**.

*Certificirane ekološke sestavine; **sestavine naravnih eteričnih olj.

Rok uporabe: Izdelek porabite v dvajsetih mesecih od dneva nakupa. Hranite na temperaturi nad 10 °C in izven dosega otrok. Pred uporabo izdelek pretresite. Primeren je samo za zunanjo uporabo. Če imate občutljivo ali poškodovano kožo, se izogibajte daljšemu stiku z izdelkom.

Proizvajalec: Stojan Korošec – nosilec dopolnile dejavnosti na kmetiji, Ulica Gregorja Žiberne 4, 6215 Divača, Slovenija

Cena: 4,8 €/l    

Biodetergent za strojno pomivanje posode

Biodetergent za strojno pomivanje posode vsebuje površinsko aktivne snovi na osnovi kokosovega olja. Izdelek ne vsebuje sintetičnih dišav. Je biorazgradljiv, dermatološko testiran (tudi na nikelj) in ustreza merilom za uvrstitev med veganske proizvode.

Navodila za uporabo: Pred pomivanjem s posode odstranite ostanke hrane in maščob. V predalček v pomivalnem stroju nalijte 30 ml detergenta.

Nasvet: preverite količino soli v pomivalnem stroju in redno čistite filter.

Sestavine: < 5% anionske površinsko aktivne snovi, amfoterne površinsko aktivne snovi; parfumi (Benzyl alcohol, Limonene, Citral), konzervansi (Sodium benzoate, Potassium sorbate).

Rok uporabe je neomejen.

Proizvajalec: Nivel S.R.L, Via Romana 615, 55100 Lucca, Italija Dobavitelj: Ekovek, Blanka Trtnik s. p., Miklavčeva ulica 18, 1000 Ljubljana, Slovenija

Cena: 6,5 €/l

Bio univerzalno čistilo

Naravno univerzalno čistilo je izdelano iz ekoloških sestavin in naravnih eteričnih olj. Primerno je za čiščenje kadi in kabine za prhanje, keramičnih ploščic, pečice ter kuhinjskih delovnih površin. Čistilo ne vsebuje dodatnih barvil, fosfatov, umetnih konzervansov in je biorazgradljivo. Čistilo ustreza merilom za uvrstitev med veganske proizvode. Slovenski izdelek.

Sestavine: destilirana voda, alkoholni kis*, citronska kislina, pralna soda, eterično olje sivke*, eterično olje limonske trave, linalool**, limonene**.

*Certificirane ekološke sestavine; **sestavine naravnih eteričnih olj.

Rok uporabe: Izdelek porabite v dvanajstih mesecih od dneva nakupa. Pred uporabo pretresite. Hranite izven dosega otrok. Primerno samo za zunanjo uporabo.

Proizvajalec: Stojan Korošec – nosilec dopolnile dejavnosti na kmetiji, Ulica Gregorja Žiberne 4, 6215 Divača, Slovenija

Cena: 2,7 €/l

Bio tekoče milo

Naravno tekoče milo je izdelano iz ekoloških sestavin in naravnih eteričnih olj. Primerno je za vsakodnevno nego vseh vrst kože. Ne vsebuje parabenov, barvil ter drugih umetnih konzervansov in je biorazgradljivo. Slovenski izdelek.

Sestavine: destilirana voda, umiljene naravne maščobe (sončnično in kokosovo olje*), kalijev hidroksid, natrijev tetraborat dekahidrat, eterično olje sivke*, eterično olje limonske trave.

*Certificirane ekološke sestavine.

Rok uporabe: Izdelek porabite v dvajsetih mesecih od dneva nakupa. Hranite izven dosega otrok. Primerno samo za zunanjo uporabo.

Proizvajalec: Stojan Korošec – nosilec dopolnile dejavnosti na kmetiji, Ulica Gregorja Žiberne 4, 6215 Divača, Slovenija

Cena: 13 €/l  

Naravni vinski kis

Vinski kis je pridobljen po naravni poti iz izbranih rdečih vin. Narejen je po tradicionalnem domačem receptu, pri katerem se kis prideluje v lesenih posodah za kisanje, kar zagotavlja njegovo kakovost in prijeten okus. Naravni vinski kis ima izrazito rdečo barvo in močan vonj. Primeren je za kisanje vseh vrst solat, kislih juh in temnih omak. Slovenski izdelek.

Sestavine: voda, vinski kis, antioksidant: kalijev metabisulfit (žveplov dioksid).

Rok uporabe: Živilo porabite v dvajsetih mesecih od dneva nakupa. Kis hranite v temnem in hladnem prostoru.

Proizvajalec: Eta Kamnik d. o. o., Kajuhova pot 4, 1241 Kamnik, Slovenija

Cena: 1,1 €/l 

Ekološko ekstra deviško olivno olje

Ekstra deviško olivno olje je pridobljeno pri prvem hladnem stiskanju iz ročno obranih oliv sorte koroneiki, ki je avtohtona sorta južnega Poloponeza. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je ena izmed najkakovostnejših vrst oljk za pridelovanje olja. Olje je svežega, sadnega in rahlo pikantnega okusa. Ima zelo nizko naravno kislost, kar je osnova in hkrati jamstvo za izjemno kakovost olivnega olja.

Poreklo surovine: Grčija. Sestavine: 100% ekstra deviško olivno olje.

Rok uporabe: Živilo porabite v dvajsetih mesecih od dneva nakupa. Olje hranite v zaprti steklenici v temnem in hladnem prostoru.

Proizvajalec: KALI OREKSI, Davorin Gostenčnik s.p., Koroška cesta 47, 2370 Dravograd

Cena: 12,5 €/l  

Naravni jabolčni kis

Jabolčni kis je pridobljen po naravni poti iz jabolčnega vina, pridelanega v Sloveniji. Pridelan je v lesenih cetatorjih (posodah za kisanje), saj les vpliva na kakovost in pristnost kisa, narejenega po tradicionalnem domačem receptu. V naravnem jabolčnem kisu so poleg ocetne kisline tudi aminokisline, vitamini B, rudninske snovi, naravne sadne kisline, fenoli in preostale snovi, ki dajejo kisu poseben okus. Slovenski izdelek.

Sestavine: jabolčni kis, antioksidant: kalijev metabisulfit (žveplov dioksid). Rok uporabe: Živilo porabite v dvajsetih mesecih od dneva nakupa. Kis hranite v temnem in hladnem prostoru.

Proizvajalec: Eta Kamnik d. o. o., Kajuhova pot 4, 1241 Kamnik, Slovenija

Cena: 1,5 €/l 

Bučno olje

Jedilno bučno olje je narejeno iz doma pridelanih buč sorte golica. Je 100-odstotno nerafinirano in proizvedeno po tradicionalnem receptu s praženjem in stiskanjem bučnih semen, kar daje olju svojevrstno aromo. Olje je primerno za pripravo solat in slaščic, kot preliv ali kot začimba. Ni primerno za kuhanje. Slovenski izdelek.

Sestavine: bučno olje, sol. Rok uporabe: Živilo porabite v desetih mesecih od dneva nakupa. Hranite ga v hladnem in temnem prostoru.

Proizvajalec: Kmetija Banfi, Kupšinci 62, 9000 Murska Sobota, Slovenija

Cena: 9,37 €/750 ml

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n