Aktualno

Začenja se Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov naslavlja problematiko nevarnih odpadkov in spodbuja k premišljeni uporabi izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi. Akciji, ki poteka od 17. pa do 25. novembra, se bo z aktivnostmi v zbirnih centrih pridružila tudi Snaga Ljubljana.

Po podatkih SURS smo Slovenci lani proizvedli 6.676 ton oziroma 3,2 kilograma nevarnih odpadkov na prebivalca. Količina nevarnih odpadkov, ki nastanejo v gospodinjstvih, se sicer zmanjšuje (v 2017 je bila za 6 % manjša kot v 2016), a je odpadkov, ki vsebujejo nevarne snovi, v gospodinjstvih še vedno zelo veliko. Njihovo količino bi z bolj premišljenim ravnanjem in uporabo za ljudi in okolje prijaznejših nadomestkov lahko zmanjšali.

Nevarni odpadki so tisti, v katerih je koncentracija nevarnih snovi takšna, da lahko povzroči škodo okolju, ob nepravilni rabi pa tudi našemu zdravju.

Najpogostejši nevarni odpadki, ki jih imamo doma, so lepila, baterije,  zdravila, kozmetična sredstva, ostanki barv, lakov in topil, pesticidi, čistila, neonske cevi, pa tudi olja in masti. Takšni izdelki so navadno označeni z rdečimi oziroma oranžnimi simboli, ki sporočajo njihovo nevarno lastnost (npr. eksplozivnost, vnetljivost, strupenost, jedkost, dražljivost, rakotvornost, nevarnost za okolje ipd.).  V nevarnih odpadkih so namreč različne nevarne snovi, med njimi litij, kadmij, različne kisline, vnetljive tekočine. Te snovi lahko poškodujejo oči  in dihala in povzročijo kronična obolenja in tudi raka. Baterije, embalaže čistil in barv ter pesticidi lahko močno onesnažijo podtalnico, vir naše pitne vode.

Z nepremišljenim ravnanjem z nevarnimi odpadki lahko povzročimo hudo škodo – zastrupimo okolje in ogrozimo lastno zdravje ter zdravje drugih.

  1. Nevarnih gospodinjskih odpadkov zato nikoli ne odlagamo  v »domače« zabojnike, pač pa jih odnesemo oziroma odpeljemo v bližnji zbirni center ali premično zbiralnico, ki po vnaprej določenem urniku stoji na različnih lokacijah v Ljubljani in primestnih občinah.

  2. Jedilnega olja (ki nam na primer ostane po cvrtju) ne smemo zlivati v stranišče ali odtok, pač pa ga je treba zbirati posebej – najbolje v steklenici ali plastenki – in ga odnesti v zbirni center.  Če odpadno jedilno olje zlijemo v straniščno školjko, odtok ali celo direktno v kanalizacijo, bodo nevarne snovi, ki so v olju,  uničile mikroorganizme, ki pomagajo po naravni poti razgrajevati ostale odpadke. Prav tako lahko skozi razpoke v kanalizacijskih ceveh prodrejo v podtalnico in zastrupijo zajetja pitne vode ali vode, namenjene zalivanju kmetijskih površin in izdelkov.

  3. Nevarne snovi  vsebuje tudi velika večina električne in elektronske opreme. V naših mobilnih telefonih in računalnikih so na primer živo srebro, svinec in  krom.

 

 

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n