Aktualno

Z marcem se bodo spremenile cene nekaterih storitev

Skupni znesek na položnicah za oskrbo s pitno vodo in ravnanje z odpadno vodo ter na položnicah za ravnanje z odpadki se bo s 1. marcem 2024 uporabnikom storitev JP Voka Snaga nekoliko zvišal.

V JP Voka Snaga vsako leto izdelamo elaborate cen gospodarskih javnih služb (GJS) skladno z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih GJS varstva okolja. Na predlagane cene vpliva vsakoletna višina stroškov in količin ter poračun cen za leto 2022, zaradi katerega pa je povišanje cen v povprečju za 2,5 odstotni točki nižje, kot bi bilo sicer. Nove cene bodo veljale s 1. marcem 2024, uporabniki pa bodo prve položnice, obračunane po novem ceniku, dobili v mesecu aprilu.

Vsi uporabniki spremembe cen ne bodo občutili enako

Za uporabnike v občinah, kjer skrbimo za oskrbo s pitno vodo in ravnanje z odpadno vodo in predstavljajo večino (so priključeni na kanalizacijo), se bo znesek na položnici povprečno zvišal za od 6,6 do 8,6 odstotkov. Za uporabnike v občinah, kjer skrbimo za redni odvoz odpadkov, se bo znesek na položnici povprečno zvišal za od 6,6 do 7,6 odstotkov, če odpadke ustrezno ločujejo.

Skupni učinek postavk na računu, ki ga prejmejo naši uporabniki, je namreč odvisen od več dejavnikov (števila in velikosti zabojnikov ali vnosov odpadkov v podzemno zbiralnico, pogostnosti odvoza odpadkov, bivanja v enostanovanjski hiši ali večstanovanjskem bloku, porabe vode, površine strehe, priključenosti na kanalizacijo, greznico ali malo komunalno čistilno napravo ipd.), zato smo pripravili nekaj najpogostejših primerov podražitev, ki jih uporabniki lahko pričakujejo.

V spodnji tabeli je prikazano povišanje zneska na položnici za oskrbo s pitno vodo in ravnanje z odpadno vodo za izbrane uporabnike, pri čemer večino predstavljajo uporabniki objektov, priklopljenih na javno kanalizacijo.

vrsta objekta

enota

način odvajanja odpadne vode

učinek na položnici od 1. marca 2024

individualna hiša

povprečna poraba vode in površina strehe

kanalizacija

+ 2,56 evra (+ 8,6 %)

greznica

+ 3,53 evra (+ 11,7 %)

mala komunalna čistilna naprava

+ 3,54 evra (+ 14,8 %)

večstanovanjski objekt

povprečno stanovanje s povprečno porabo vode in površino strehe

kanalizacija

 

+  1,28 evra (+ 6,6 %)

V spodnji tabeli je prikazano povišanje zneska na položnici za ravnanje z odpadki za izbrane uporabnike, v kolikor odpadke ločujejo.

vrsta objekta

enota

način odvoza odpadkov

učinek na položnici od 1. marca 2024

individualna hiša

120 l zabojnik MKO

80 l zabojnik BIO

tritedensko praznjenje

+ 0,98 evra (+ 6,6 %)

80l zabojnik MKO

80 l zabojnik BIO

tedensko praznjenje

+ 1,87 evra (+ 7,0 %)

večstanovanjski objekt

14 oseb

tritedensko praznjenje

+ 0,41 evra na osebo (+ 7,4 %)

55 oseb

tedensko praznjenje

+ 0,50 evra na osebo (+ 7,6 %)

objekt na območju podzemnih zbiralnic

stanovanje oziroma kartica

6 vnosov MKO, 8 vnosov BIO

+ 0,93 evra na osebo (+ 7,4 %)

*MKO – mešani komunalni odpadki **BIO – biološki odpadki

Za dodatna vprašanja, povezana z vašim naročniškim razmerjem in obračunom storitev, smo vam na voljo preko elektronske pošte vokasnaga@vokasnaga.si ali telefonsko na 01 580 81 00.

Cene vseh storitev lahko preverite na naši spletni strani, in sicer v aktualnih cenikih za oskrbo s pitno in ravnanje z odpadno vodo ter aktualnih cenikih za ravnanje z odpadki.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n