Aktualno

V Ljubljani na treh lokacijah preizkušamo pametne zabojnike za odpadke Bigbelly

V Ljubljani na treh lokacijah preizkušamo pametne zabojnike za odpadke Bigbelly

 

Mestna občina Ljubljana in Javno podjetje Voka Snaga s projektom poudarjata predvsem pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. Z namestitvijo t. i. pametnih zabojnikov Bigbelly na javnih površinah omogočamo bolj udobno ravnanje z odpadki za občane in razvijamo koncept pametnega mesta.

 

Na treh pogosto obiskanih lokacijah v Ljubljani smo namestili komplet pametnih zabojnikov Bigbelly, enega za embalažo in enega za preostanek odpadkov. S pomočjo senzorjev bomo v podjetju Voka Snaga spremljali njihovo napolnjenost, temu pa prilagodili učinkovito praznjenje. Zabojnik za preostanek odpadkov ima vgrajeno še stiskalnico, ki poveča prostornino za odlaganje odpadkov s 180 na 800 litrov, celoten sistem pa poganja sončna energija. V primerjavi z običajnimi koški je število praznjenj Bigbelly zabojnika za 80% nižje.

 

Testno obdobje zabojnikov najprej na parkovnih površinah

 

Zabojnike Bigbelly smo za nekaj mesecev testno namestili na Ljubljanskem gradu, ob Koseškem bajerju in v Parku slovenske reformacije. V tem času bomo analizirali količino in sestavo zbranih odpadkov in v primeru dobrih rezultatov zabojnike skušali vključiti v obstoječi sistem ravnanja z uličnimi odpadki in katalog tipskega uličnega pohištva.

 

Bigbelly zabojniki so postavljeni v več kot 1500 mestih v 54 državah. Uporabljajo ga v Stockholmu, Amsterdamu, Parizu, Madridu, Hamburgu, Zagrebu, testno pa se jim bo pridružila tudi Ljubljana.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n