Aktualno

Učni model vodonosnika Ljubljanskega polja

V Ljubljani pijemo naravno pitno vodo, ki ni pripravljena s tehnološkimi postopki. Da je ohranitev kakovostnih vodnih virov pomemben dosežek mesta Ljubljana, je prepoznano tudi v evropskem merilu, saj je pri ocenjevanju pobude za Zeleno prestolnico Evrope 2016 področje pitne vode v Ljubljani postalo zgled ostalim evropskim mestom.

Varovanje kakovosti in količin vodnih virov v MOL spada med strateške cilje Programa varstva okolja MOL 2014-2020. Od trajnostnega gospodarjenja z vodnimi viri je odvisna varna oskrba s pitno vodo tudi za prihodnje generacije.

Da bo razmere v vodonosnih plasteh, kjer se zadržuje podzemna voda, ki je vir pitne vode v Ljubljani, lažje razumeti, smo s strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije izdelali model vodonosnika Ljubljanskega polja, s katerim prikazujemo osnovne fizikalne pojave v vodonosnih plasteh, povezavo med površinsko in podzemno vodo, vpliv črpanja in vpliv onesnaženj na kakovost podzemne vode.

Dogajanje smo oblikovali v kratek video zapis, ki ga najdete med našimi video izobraževalnimi gradivi tukaj.

Vabimo vas tudi k ogledu tukaj.

Razumete dinamiko podzemne vode? Odgovor na vaša vprašanja najdete tukaj.

Datoteke
PDF icon RMAN N. Uporabnost modela. Geologija. 2013. [pdf | 2,9 MB]

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n