Aktualno

Tedensko praznjenje zabojnikov za biološke odpadke in pravilno ravnanje z odpadki, ki nastanejo pri urejanju vrtov

S 1. aprilom 2021 tudi v primestnih občinah prehajamo na tedenski urnik praznjenja zabojnikov za biološke odpadke. Urnik praznjenja vaših zabojnikov lahko preverite na več načinov, in sicer:

  • na položnici, kjer so zapisani datumi praznjenja vaših zabojnikov za tekoči mesec;
  • prek spletne aplikacije Moji odvozi, kjer si urnik praznjenja svojih zabojnikov lahko tudi natisnete;
  • prek brezplačnega SMS-opomnika, ki vas dan pred praznjenjem posameznega zabojnika opozori na odvoz (uredite ga prek spletne aplikacije Moji odvozi);
  • prek brezplačne mobilne aplikacije Moji odpadki, ki je na voljo za pametne telefone z operacijskim sistemom iOS in Android (mobilno aplikacijo si lahko naložite prek spletne strani www.mojiodpadki.si);
  • pokličite v naš Center za podporo in pomoč uporabnikom na telefonsko številko 01 477 96 00;
  • pišite nam na e-naslov vokasnaga@vokasnaga.si in seveda pripišite svoj naslov.

Ustrezno poskrbite za odpadke, ki nastanejo pri urejanju vrtov

Spomladi zaradi urejanja vrtov praviloma nastane več bioloških odpadkov kot običajno. Vej, trave in drugih vrtnih odpadkov ne puščajte na javnih zelenicah in pločnikih, ne odlagajte jih ob zabojnike, prav tako pa tovrstni odpadki nikakor ne spadajo ne v gozd ne ob gozdni rob.

Odpadke, ki nastanejo pri urejanju vrta, pospravite v zabojnik za bioodpadke ali jih pripravite v rjave tipizirane vrečke. Vrečke na dan odvoza bioodpadkov postavite na prevzemno mesto poleg rjavega zabojnika (velja samo za zbirna mesta; odlaganje tipiziranih vrečk ob podzemne zbiralnice ni dovoljeno). Naenkrat lahko pripravite do pet vrečk, pri čemer teža posamezne vrečke ne sme presegati deset kilogramov. Kupite jih lahko prek spletne trgovine, v Centru ponovne uporabe na Povšetovi ulici 4 in v Centru za podporo in pomoč uporabnikom na Vodovodni cesti 90 v Ljubljani.

Če imate teh odpadkov več, kot jih lahko pospravite v zabojnik, jih odpeljite v zbirni center na Povšetovo ali na Barje. Na poti od krožišča do zbirnega centra Barje smo za zeleni odrez, kosovne odpadke, pohištveni les in gradbene odpadke vzpostavili dodatni prostor, ki pa ima drugačen delovni čas, in sicer od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro. Občani, ki boste pripeljali te odpadke, v zbirni center ne boste vstopili, pač pa boste odpadke predali na posebni lokaciji pred zbirnim centrom. 

DELOVNI ČAS ZBIRNIH CENTROV

ZBIRNI CENTER BARJE

od ponedeljka do sobote med 6. in 20. uro

DODATNI PROSTOR PRED ZC BARJE

od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro

ZBIRNI CENTER POVŠETOVA

od torka do sobote med 11. in 18. uro

Kam gredo biološki odpadki iz zabojnikov in zeleni odrez iz zbirnega centra?

Predelava ločeno zbranih BIO odpadkov in zelenega odreza poteka v objektih Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana, kjer jih razgradimo s podobnimi postopki, kot se dogajajo v naravi, le da je ta proces tu veliko hitrejši in v prvi fazi brez prisotnosti zraka. Končni produkt predelave je kompost prvega kakovostnega razreda, ki je primeren za presajanje lončnic, pripravo vrtov in zasajanje dreves. Kompost je stoodstotno organsko gnojilo in ne vsebuje kaljivih semen plevela. Kompost Rastko je v 50-litrskih vrečah naprodaj v ljubljanskem Centru ponovne uporabe na Povšetovi 4 in v zbirnem centru Barje na Cesti dveh cesarjev. Večji porabniki lahko kupijo kompost v razsutem stanju (najmanjša količina je ena tona) na lokaciji RCERO Ljubljana na Cesti dveh cesarjev po predhodnem dogovoru.

Odprta 50-litrska vreča komposta Rastko, ki ga moški uporablja za sajenje sadik na vrtu.
Kompost Rastko je stoodstotno organsko gnojilo in ne vsebuje kaljivih semen plevela. Foto: P. Bregar

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n