Aktualno

Razstrupite svoje gospodinjstvo

Ne nasedajte modnim muham in marketinškim trikom, prek katerih vas želijo prepričati, da bi svoje (morda še povsem uporabne) kozmetične izdelke, barve in elektronske pripomočke zavrgli in kupili nove. Količino nevarnih odpadkov je mogoče zmanjšati, v nekaterih primerih pa tudi preprečiti njihovo nastajanje. Pomembno je, da se v nakup izdelkov, ki vsebujejo nevarne snovi, podamo premišljeno.

Zdravila se nam pogosto pokvarijo bodisi ker jih nismo porabili do konca bodisi smo jih kupili na zalogo in jim je potekel rok uporabe.
Pomembno je, da zdravila, predpisana na recept, shranjujete ločeno od ostalih zdravil v domači lekarni in da veste, do kdaj so uporabna. V nobenem primeru zdravil, ki jim je pretekel rok uporabe ali jih ne potrebujete več, ne splaknite v odtok ali v straniščno školjko. Prav tako je nevarno, če jih odvržete v klasične zabojnike. Odnesete jih lahko v bližnjo lekarno, sprejemamo pa jih tudi v zbirnih centrih in v premični zbiralnici.

Številni kozmetični izdelki vsebujejo škodljive snovi (konzervanse, umetna barvila in dišave, kisline, težke kovine), ki jih naše telo vsrka preko kože. Namesto komercialnih kozmetičnih izdelkov lahko izberete takšne, ki vsebujejo zgolj organske snovi in so narejeni po načelih pravične trgovine.

Soda bikarbona, alkoholni kis, limonin sok in kuhinjska sol so osnovne sestavine, iz katerih lahko sami izdelate čistilo za okna, tla, kopalnico in kuhinjske površine, čistilo za posodo ali detergent za pranje perila. Številne izdelke, ki nosijo BIO certifikat, lahko kupite v trgovinah, na voljo so tudi pri našem Bertu.

Navadne alkalne baterije za enkratno, nadomestite s polnilnimi, za večkratno uporabo.

Škoda je, da so elektronski in električni pripomočke, ki jih potrebujete samo nekajkrat na leto, zaprti v omarah in čakajo, kdaj jih boste ponovno rabili. Vrtalnik, krožno žago, multipraktik ipd. si lahko izposodite na primer v Knjižnici reči ali pa si jih izposodite oziroma delite s prijatelji. Tudi pripomočkov, ki so poškodovani ali pokvarjeni, ni treba takoj zavreči. Poiščite mojstra, ki bo napravi podaljšal življenjsko dobo in preprečil, da bi prekmalu končala med odpadki.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n