Aktualno

Prva slovenska trgovina brez embalaže

Snaga bo skupaj z MOL in drugimi partnerji v središču Ljubljane odprla »alternativno nakupovalno središče«, ki bo na enem mestu omogočalo trajnostno potrošniško izkušnjo (prva slovenska trgovina brez embalaže, izposojevalnica stvari in večnamenska kavarna z izključno lokalnimi ter pravično trgovinskimi izdelki).

V prvi slovenski trgovini brez embalaže bodo naprodaj različne vrste žitaric, suho sadje, začimbe, testenine, mila, olje, stročnice, riž, kava, kakav … Kupci prinesejo embalažo od doma, jo najprej stehtajo, nato pa stehtajo še z živili napolnjene posode in plačajo, kolikor so dejansko kupili. Če lastne embalaže ne prinesejo s seboj, je v trgovini na voljo embalaža za večkratno uporabo (bombažne vrečke, steklena posoda …). V povezavi s trgovino nastajajo zelena delovna mesta, ima majhen okoljski odtis, saj večina pridelkov ni prepotovala dolgih razdalj (izdelki temeljijo na lokalni pridelavi, kar ni lokalno pridelano, je iz pravične trgovine) in  ne povzroča dodatnih odpadkov.

Pod isto streho bo delovala tudi večnamenska kavarna, v kateri bomo uveljavljali načela ponovne uporabe, upciklikliranja, pravične trgovine in socialnega vključevanja. Ponudba kavarne (kava, sokovi, sladice, prigrizki) temelji na lokalno pridelani hrani in izdelkih iz pravične trgovine. Ker ustvarjalnemu, zadovoljnemu potrošniku ni več najbolj pomembno, kaj ima ali kaj kupi, ampak kaj lahko sam naredi, preuredi in (po)ustvari, v kavarni spodbujamo učenje ročnih spretnosti, kot so šivanje, kvačkanje ali pletenje, organiziramo pop-up popravljalnice manjših predmetov, dogodke zamenjav (swap parties) oblačil, modnih dodatkov, igrač ipd. V kavarni bomo zaposlovali tudi težje zaposljive osebe. Tretji del projekta je izposojevalnica stvari, v kateri bodo po načelu knjižnične izposoje na voljo stvari, ki jih potrebujemo zgolj občasno oziroma samo za določen čas (hišno in vrtno orodje - kladiva, škarje za živo mejo, brusilni aparati ipd., daljnogledi, mikroskopi, gospodinjski aparati, šivalni stroji ipd.).

Projekt »alternativno nakupovalno središče« nastaja v sodelovanju z MOL in s številnimi drugimi partnerji, prav tako pa se bodo v širšem partnerstvu odvijale druge aktivnosti, ki spodbujajo trajnostno in etično potrošnjo: mesečne izmenjave otroških oblačil, spodbujanje uporabe tekstilnih in recikliranih vrečk na ljubljanskih tržnicah, opozarjanje na problematiko hitre mode, ki z nizkimi cenami spodbuja brezglavo nakupovanje, pravo ceno oblačil pa plačajo delavci, ki jih izdelujejo v nečloveških razmerah, in pa okolje, ki ga tekstilna industrija uničuje in obremenjuje z zavrženim tekstilom (samo v Ljubljani smo lani v dveh zbirnih centrih zbrali kar 43 ton odpadnega tekstila).

Bulk bins at a supermarket.
(foto: James Mattil//Shutterstock)

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n