Aktualno

Priporočila o ukrepih na hišnem vodovodnem omrežju javnih objektov po počitnicah

V času šolskih počitnic in dopustov se poraba pitne vode v javnih objektih (vrtci, šole, dijaški domovi, fakultete, itd.) zmanjša ali v celoti prekine. Posledica je zastajanje vode in dvig njene temperature v hišnem vodovodnem omrežju, kar povečuje tveganje za mikrobiološko neskladnost pitne vode. Zaradi varovanja zdravja predšolskih otrok, šolarjev, dijakov, študentov in zaposlenih v zgoraj omenjenih objektih upravnikom javnih objektov pred pričetkom novega šolskega leta, priporočamo:

  • intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja s povečanim pretokom vode na vseh pipah, v sunkih s turbulentnim tokom, ki naj traja najmanj 15 minut,
  • čiščenje vseh mrežic in drugih nastavkov (perlatorjev) na pipah,
  • intenzivno izpiranje internega hidrantnega omrežja, v primeru, da je neposredno vezano na hišno vodovodno omrežje.

 Z namenom stalnega varovanja zdravja uporabnikov upravnikom priporočamo tudi, da hišno vodovodno omrežje vzdržujejo redno in pravilno. Ukrepi  naj obsegajo najmanj naslednje aktivnosti:

  • voda naj na vsaki pipi pred prvo uporabo tega dne teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali.
  • vsaj enkrat na 14 dni je potrebno na vseh pipah sneti in očistiti mrežice in druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po sistemu ter s tem odstranitev morebitnih delcev, ki se nabirajo na mrežici in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.
  • na mestih, kjer voda v internem vodovodnem omrežju zastaja, naj se izvede tedensko izpiranje do stabilizacije temperature vode.
  • evidentirati je potrebno vse slepe rokave in jih odstraniti. Do odstranitve le-teh  je potrebno enkrat na teden redno spirati vodo iz slepih rokavov.
  • morebitno vgrajene naprave  (naprave za pripravo vode, filtri, mehčalci itd.) je potrebno po navodilih proizvajalca redno vzdrževati, saj le-te ob neustreznem vzdrževanju lahko postanejo leglo bakterij.

Podrobnejša priporočila, navodila in mnenja Inštituta za varovanje zdravja RS za pitno vodo lahko najdete na spletni strani:  http://www.ivz.si/.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n