Aktualno

Pred 134 leti je voda v Ljubljani prvič pritekla do pip uporabnikov

Na današnji dan, 17. maja 1890, je voda prvič pritekla do pip uporabnikov 606 hiš v Ljubljani.

To pomeni, da danes praznujemo 134 let, odkar imamo v Ljubljani javni vodovod.

V rimskem obdobju in v srednjem veku so se prebivalci zanašali predvsem na vodnjake in studence, ideje za izgradnjo vodovodnega omrežja in priprave načrtov zanj pa so se okrepile šele po letu 1880 v času županovanja Ivana Hribarja. Prva voda je iz Vodarne Kleče s štirimi vodnjaki po ceveh pritekla leta 1890 v smeri proti središču Ljubljane, po kateri je dobila ime še danes prepoznana Vodovodna cesta. Vodovod je tedaj meril 28 km. V naslednjih desetletjih so se kapacitete in infrastruktura vodovodnega sistema povečevale. Leta 1994 je bilo ustanovljeno javno podjetje Vodovod-Kanalizacija, danes Voka Snaga. Danes upravljamo z 1.262 kilometri vodovodnega omrežja v 6 občinah, v Vodarni Kleče pa obratuje 16 vodnjakov. Najstarejši med njimi pa sega v čas Franca Jožefa in je zaščiten kot tehnična dediščina.

Zavedati se moramo pomena vodnih virov v Ljubljani in dela vseh strokovnjakov in operativcev, ki skrbijo za nemoteno oskrbo s pitno vodo in za njeno kakovost, hkrati pa tudi sami poskrbeti, da se bodo viri ohranili za prihodnje generacije. Zato z vodo ravnajmo odgovorno. Nekaj nasvetov kako, najdete na povezavi Kaj pomeni odgovorno ravnanje z vodo? | JP VOKA SNAGA.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n