Aktualno

Pitniki v Ljubljani

Ko smo pred leti v vročih poletnih mesecih obiskali katero od večjih evropskih mest, smo si z vodo iz javnih pitnikov kljub informaciji, da je voda pitna, nekoliko zadržano osvežili roke in obraz. Če je bila žeja res prehuda, smo si privoščili požirek ali dva. V Ljubljani smo bili do nedavnega vajeni uporabljati le pipo na tržnici. V zadnjem obdobju pa so pitniki, kot gobe po dežju, zrasli tudi v Ljubljani, predvsem v središču mesta. Od kod pride voda v pitnike, ali je nadzorovana in res pitna?

Pitna voda priteče iz javnega vodovodnega omrežja, a jo je treba pred uporabo iztočiti

Pitniki v Ljubljani obratujejo v pomladnih in poletnih mesecih, v obdobju od aprila do oktobra, ko ni nevarnosti zmrzali. Priključeni so na osrednji vodovodni sistem Ljubljane in prav vsi ležijo na območju, kamor doteka voda iz vodarne Kleče, najpomembnejše in največje vodarne ljubljanskega vodovodnega sistema. Spomladi pred pričetkom obratovanja preverimo, če so tehnično brezhibni in tudi, če pitna voda na izlivu ustreza določbam zakonodaje. V času delovanja so vključeni v redni notranji nadzor pitne vode upravljavca vodovoda in bi bili iz obratovanja izključeni takoj, ko bi bilo ugotovljeno kakršnokoli odstopanje od določb pravnih aktov. Ker stojijo na lokacijah, kjer je v neposredni bližini javno vodovodno omrežje, je zadrževalni čas od le-tega do pipe pitnika kratek, zato se voda v njih običajno ne pregreva. To je zelo pomembno, saj je prav ogrevanje vode v času visokih poletnih temperatur problem, ki se mu je treba izogniti. Če ne gre drugače, s spiranjem pitnika toliko časa, da vanj priteče sveža voda. To je naše prvo priporočilo uporabnikom pitnikov.

Preveriti je treba, ali je pitnik nepoškodovan in čist

V primerjavi s pipami v gospodinjstvih, kamor doteka voda iz istega vira kot v pitnike, pa imajo javni pitniki nekaj posebnosti. Pitno vodo lahko koristi veliko oseb dnevno, izpostavljeni so vremenskim vplivom, onesnaženemu zraku in vandalizmu, dostopni pa so tudi živalim. Zaradi teh pojavov morajo biti uporabniki pred uporabo pozorni na morebitne posebnosti. Kljub rednemu vzdrževanju se namreč lahko zgodi, da bo pitnik poškodovan ali umazan že kmalu po ogledu vzdrževalca.

V teh primerih lahko občani pokličejo na brezplačno modro številko JP Vodovod-Kanalizacija 080 8652. Pred vsako uporabo vode iz pitnika pa priporočamo, da nekaj vode iz pitnika iztočite.

Kje se pitniki nahajajo

Če obiščete center Ljubljane, pitnikov skorajda ne morete zgrešiti, saj si od Pogačarjevega do Gornjega trga eden za drugim kar sledijo. Starši so še posebej veseli pitne vode na igriščih v Tivoliju in Navju, tekači in sprehajalci pa ob Koseškem bajerju in Cankarjevem vrhu, kjer si žejo po napornem vzponu lahko pogasijo tudi kužki. Tekači si želijo pitnikov ob tekaško priljubljenih trasah, kot je npr. Pot spominov in tovarištva, pa tudi na Golovcu. Želje niso vedno uresničljive, saj pitnikov ni modro vzpostavljati predaleč od javnega omrežja, vzrokov pa je več. Najpomembnejši je, da oskrba s pitno vodo ne bi bila varna, če bi bil priključek do pitnika predolg. Pitnike in dve fontani, iz katerih priteka pitna voda, najdete v Ljubljani na naslednjih lokacijah:

 1. Cankarjev vrh - pri gostilni Rožnik,
 2. Gornji trg - v bližini Herkulovega vodnjaka, nasproti Stiškega dvorca,
 3. Gornji trg - ob cerkvi Sv. Florjana,
 4. Gornji trg - v bližini predora pod grajskim hribom,
 5. Hribarjevo nabrežje - ob kavarni Pločnik,
 6. Kongresni trg,
 7. Ljubljanski grad - dvorišče,
 8. Pogačarjev trg - pod Škofijskim dvorcem,
 9. Stari trg - ob gostinskem lokalu Romeo,
 10. Stritarjeva ulica - nasproti Mestne hiše,
 11. Tisnikarjeva ulica - ob Koseškem bajerju,
 12. Tivoli - severozahodni rob ribnika,
 13. Tivoli - igrišče,
 14. Zoisova ulica - ob Križankah,
 15. Zupančičeva jama - otroško igrišče Navje.

Lokacije pitnikov si lahko ogledate na zemljevidu, ki ga najdete na spletnem mestu www.vo-ka.si, v meniju Informacije, Kakšno vodo pijemo?, Aktualne informacije o ljubljanskih pitnikih. S klikom na naziv pitnika pa se lahko seznanite z zadnjim poročilom o laboratorijskih preskusih pitne vode iz posameznega pitnika.

Javni pitniki niso zgolj urbani okras  mesta,  ampak nas spominjajo tudi na to, da v Ljubljani pijemo dobro vodo. Javna dostopnost pitne vode preko pitnikov nosi simbolično sporočilo. Voda je naravna dobrina, ki  mora biti dostopna vsem, a z zavedanjem, da ima pitna voda tudi svojo ceno.

Ob obisku centra mesta boste morda pitnike zdaj, ko veste, kje so, lažje opazili. Naj vas osvežujoč požirek naravne pitne vode navda s spoštovanjem do okolja, ki nam nudi ta privilegij.

Prispevek je bil objavljen v junijski številki glasila Ljubljana.

Datoteke
PDF icon Pitniki v Ljubljani. Glasilo Ljubljana, junij 2012 [pdf | 378,2 KB]

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n