Aktualno

Okolica Koseškega bajerja je začasno zaprta

Na podlagi strokovnega mnenja Nacionalnega referenčnega laboratorija za aviarno influenco (Nacionalni veterinarski inštitut, VF), da naj se ljudje v času pojavov aviarne influence izogibajo območij, na katerih se zadržujejo prostoživeče vodne ptice, je poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Ljubljana v skladu s 85. členom Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami odredil prepoved dostopa nepooblaščenim osebam h Koseškemu bajerju, kjer so vodne ptice, ki so obolele za visoko patogenim virusom aviarne influence (HPAI) podtipa H5N8.

Na Koseškem bajerju smo 4. decembra 2020 pri poginjenem labodu grbcu potrdili prvi primer visoko patogene aviarne influnce (HPAI) podtipa H5N8. Naslednji primer je bil potrjen 10. decembra, prav tako pri poginjenemu labodu grbcu, naslednji dan pa še pri enem od živih labodov.
Okužbe z virusi AI se lahko pri pticah kažejo z različnimi bolezenskimi znaki, od asimptomatskih do hitro napredujočih sistemskih obolenj z visoko smrtnostjo.

Okužene ptice virus izločajo preko svojih izločkov kot so iztrebki, slina, solze, izcedki iz nosnic. Ptice se lahko okužijo preko neposrednega kontakta z okuženo ptico in njenimi izločki ali preko kontaminirane hrane in vode. Virus lahko raznašajo tudi ljudje s kontaminirano obutvijo, obleko ali svojimi rokami, vozili in preko drugih živali, ki lahko virus prenesejo na svoji kožuhih (psi, mačke).
V okolju (voda, mulj, z iztrebki pokrita površina) se pri nizkih temperaturah lahko virus zadržuje več tednov.

Ker je HPAI H5N8 kot tudi ostali HPAI virusi zelo nevaren za domačo perutnino, hujšo obliko bolezni in tudi pogin pa lahko povzroča tudi pri nekaterih prostoživečih pticah, je nujno zmanjšati možnost prenosa tega virusa k perutnini ter drugim pticam.

Ljudje naj se v času pojavov aviarne influence izogibajo območij, na katerih se zadržujejo prostoživeče vodne ptice. Prav tako je pomembno, da se ptic ne vznemirja, da ne bi po ne potrebnem zapuščale svoje lokacije in virus tako prenašale na druga mesta, predvsem na gospodarstva s perutnino ali drugimi pticami v ujetništvu.

Trenutno ni podatkov, da bi bil HPAI H5N8 nevaren za ljudi. Kljub temu pa previdnost ni odveč, ker je H5N8, tako kot ostali virusi aviarne influence, podvržen hitremu spreminjanju genetskega materiala, kar lahko vodi v to, da pridobi sposobnost, da lahko okuži ljudi in druge živali. Izogibamo se stikom z bolnimi in poginjenimi pticami predvsem vodnimi prostoživečimi pticami in ujedami.

Več informacij o aviarni influenci je dostopnih na spletni strani Vlade Republike Slovenije. Tam je zapisano več tudi o pojavu bolezni na območju Koseškega bajerja.

 

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n