Aktualno

Obvestilo uporabnikom pitne vode v Ljubljani o zavajajočem poročanju Planet TV, 22. 1. 2024

Uporabnike pitne vode v Ljubljani obveščamo, da je pitna voda, ki doteka v uporabo na oskrbovalna območja vodarne Hrastje, zdravstveno ustrezna in skladna glede na določbe Uredbe o pitni vodi (Ur. l. RS, št. 61/2023). Planet TV je namreč 22 . 1. 2024 v poročanju ob 18. uri v javnost poslal informacijo, da se v pitni vodi nahaja onesnaževalo tetrakloroeten v koncentracijah, ki povzročajo zdravstvena tveganja.

Informacijo ostro zanikamo.

Drži, da smo kot upravljavci vodovoda prepoznali, da obstaja nevarnost, da v vodnjake vodarne Hrastje dospe onesnaževalo, zato smo vodnjake pravočasno izključili iz obratovanja. Oskrba s pitno vodo tako poteka nemoteno.

Uporabnikov pitne vode o dogodku nismo obveščali, ker odstopanj pri oskrbi s pitno vodo ni bilo.

Naj poudarimo, da so načini obveščanja uporabnikov v posameznih primerih, ki bi vplivali na varnost oskrbe s pitno vodo, zapisani prav v prilogi zadnjega (decembrskega) računa za storitev oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja odpadne vode, navedeni pa so tudi na spletni strani (Načini obveščanja javnosti | JP VOKA SNAGA), in sicer bi v primeru, da voda ne bi bila pitna, uporabnike, ki so vključeni v sistem obveščanja, obvestili s SMS sporočili in preko e-pošte, prek novice na spletni strani in prek radijskih medijev. Za hitrejši doseg informacij bi se poslužili tudi drugih komunikacijskih kanalov, kot so televizija in družbena omrežja.

S pristojnimi institucijami aktivno sodelujemo z namenom odkritja izvora in povzročitelja onesnaženja.

Sporočilu prilagamo poročilo o preskusu pitne vode z dne 8. 1. 2024 na reprezentativni kontrolni točki oskrbovalnega območja Hrastje, Kleče.

Datoteke
PDF icon Poročilo o preskusu pitne vode z dne 8. 1. 2024 [pdf | 592,9 KB]

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n