Aktualno

Letos svetovni dan voda poudarja pomen podzemne vode

Svetovni dan voda, 22. marec, je letos posvečen podzemni vodi, to je vodi pod površino tal, ki je našim očem skrita. V slovenskem in svetovnem merilu so podzemne vode pomemben vir pitne, tehnološke in termalne vode ter vode za namakanje v kmetijstvu.


Večina vodnih virov, ki jih izkoriščamo v JP VOKA SNAGA, je podzemnih, le del vodnih virov so površinske vode ali vode v stiku s površino. Vodonosniki z medzrnsko poroznostjo (to so rečni in jezerski peščeno prodni sedimenti ob Savi in na Ljubljanskem barju) so glavni vir podzemne vode. Del podzemne vode za oskrbo se izkorišča iz vodonosnikov z razpoklinsko poroznostjo, kjer se voda nahaja in pretaka po medsebojno povezanih, večinoma drobnih razpokah v kameninah. Kraških vodonosnikov, kjer se voda pretaka po sistemu rovov in jam premera nekaj metrov in dolžine več kilometrov, pa ne izkoriščamo. Za razliko od kraških vodonosnikov peščeno prodne in tudi razpoklinske vodonosnike odlikujejo daljši zadrževalni časi vode v podzemlju in zato večja samočistilna sposobnost. Podzemna voda teh vodonosnikov ima tako že lastnosti pitne vode.

 

Kaj pomeni odgovorno ravnanje z vodo?

 

Gre za širši pojem od varčevanja z vodo. Odgovorno ravnanje z vodo v gospodinjstvih pomeni, da razumno uporabljamo nevarne snovi, recimo pralna in pomivalna sredstva ter čistila. Razumljivo je, da se jim ne bomo povsem odpovedali, njihovo rabo pa lahko omejimo, saj jih v splošnem uporabljamo preveč. Odgovorno ravnanje z vodo pomeni tudi razumno uporabo novodobnih sladil, kozmetike in sredstev za osebno nego, ki vsebujejo težko razgradljive snovi. K težko razgradljivim snovem iz naših domov je treba prišteti tudi zdravila.

 

Odgovorno ravnanje z vodo od nas zahteva tudi premišljeno rabo rastlinskih hranil in rastlinskih zaščitnih sredstev na vrtovih in kmetijskih zemljiščih. Odgovorni bomo, če bomo uporabljali deževnico za zalivanje vrtov in pranje utrjenih površin, ter skrbeli, da bo kup odpadkov, ki nastaja zaradi nas, manjši. Predvsem pa bomo odgovorni do okolja in vode, če se bomo vedli kot razumni potrošniki in kupovali le stvari, ki jih potrebujemo, kajti za proizvodnjo vseh potrošniških dobrin potrebujemo vodo.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n