Aktualno

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

V Ljubljani se ponovno pridružujemo Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov, v okviru katerega letos izpostavljamo pomen zmanjševanja uporabe embalaže.

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena trajnostnega razvoja mesta ter uvajanja krožnih praks v vsakdanje življenje, zato z različnimi aktivnostmi in ukrepi spodbujamo okolju prijazne prakse. Lani je bila Ljubljana izbrana kot eno od 100 podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest do leta 2030, s katero želi Evropska komisija pospešiti napredek najbolj ambicioznih evropskih mest na poti do podnebne nevtralnosti. Ljubljana bo kot krožno, do leta 2030 ogljično nevtralno mesto, spremljala vplive aktivnosti na okolje, podpirala transparentno delovanje ter interdisciplinarno sodelovanje in krepila dejavnike zdravega okolja.

Večkrat uporabi svoj razum pri nakupovanju

V okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 18. do 26. novembra, smo zasnovali kampanjo, s katero meščanke in meščane ozaveščamo o pomenu zmanjšanja uporabe embalaže, saj je ta ključnega pomena za zmanjšanje odpadkov v okolju. Pripravili smo štiri sporočila, s katerimi poudarjamo izogibanje pakiranju, spodbujamo ponovno uporabo embalaže in drugih materialov, ločeno zbiranje odpadkov in prehod v krožno gospodarstvo katerega bistvo je, da izdelke v ciklu proizvodnje in potrošnje ohranjamo čim dlje.

V sklopu letošnje akcije smo sporočila prenesli tudi na smetarska vozila, ki praznijo podzemne zbiralnice v središču Ljubljane.

plakat

Foto: Tadej Kreft

V sklopu kampanje Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov posameznike pozivamo k:

  • zmanjševanju uporabe, pri čemer je poudarek na izogibanju prekomernemu pakiranju in ozaveščanju o vplivu embalaže na okolje,
  • ponovni uporabi s spodbujanjem ponovne uporabe embalaže in materialov ter izpostavljanjem lokalnih in trajnostnih možnosti,
  • ločevanju z ozaveščanjem o pomembnosti ločenega zbiranja odpadkov in recikliranju embalaže od pakiranja za zmanjšanje odpadkov,
  • preprečevanju nastajanja odpadkov s poudarki na strategijah za preprečevanje nastajanja odpadne embalaže in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Najvišji delež ločeno zbranih odpadkov

Naše mesto ima med vsemi prestolnicami evropske sedemindvajseterice najboljši sistem ravnanja z odpadki, saj dosegamo največji delež ločeno zbranih odpadkov v gospodinjstvih. V letu 2022 je ta znašal kar 70 odstotkov vseh komunalnih odpadkov.
Kljub že izjemnim rezultatom si želimo, da bi se meščanke in meščani aktivno vključili tudi v akcijo zmanjševanja odpadkov in trajnostnega ravnanja z embalažo.

Veste, kakšen je vaš ogljični odtis?

V okviru evropskega projekta PSLifestyle, v katerem sodeluje tudi Ljubljana, smo zasnovali ogljični kalkulator, s pomočjo katerega boste lahko izračunali svoj ogljični odtis in izvedeli več o vplivu, ki ga imajo vaše vsakodnevne aktivnosti na okolje. Glede na vaše navade boste prejeli tudi nasvete za izbiro trajnostnega življenjskega sloga - načrt, s katerim boste prihranili čas, pa tudi denar in izboljšali kakovost življenja in pripomogli k bolj zeleni prihodnosti.

SVOJ OGLJIČNI ODTIS IZRAČUNAJTE TUKAJ.

S prijavo na e- novice soglašate, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JP VODOVOD-KANALIZACIJA d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n